Ugrás a tartalomra

Kartal Ernő atyára emlékeztek a Minorita templomban

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2019. március 12. kedd 09:13
Kartal Ernő minorita atyára emlékeztek vasárnap a miskolci Minorita templomban. A templom és a város híres egyházi személyisége kilencven éve, 1929. március 11-én született.  
A Miskolc televízió riportja.

Szalkai Zoltán József minorita plébániai kormányzó a megemlékezésen úgy fogalmazott, Ernő atya emblematikus személye volt mind a Minorita Egyházközségnek, mind Miskolc városának. 

kartal_minor

- A mai megemlékezésen megköszönjük a Jóistenek, hogy az egyházközségnek adta Ernő atyát. Jelenlétünkkel nem csak a tiszteletünket nyilvánítjuk ki iránta, de összetartozásunkat is kifejezzük. Legyünk hálásak, hogy ismerhettük Ernő atyát – hangsúlyozta a kormányzó. Hozzátette, az ő jóságáról, szelídségéről, odaadottságáról hosszan lehet beszélni. Szintén fontos megemlíteni a szegényekhez való szeretetteljes viszonyát. 

kartal_minor

Kartal Ernő minorita szerzetest 1951-ben szentelték pappá, 1991-ben tett minorita örökfogadalmat. Első plébánosi helye Bükkszentkereszten volt, de később is Miskolcon, vagy a város közelében dolgozott. 1975-ben helyezte főpásztora templomigazgatónak a miskolci Nagyboldogasszony templomba. Ő volt az, aki az új egyházközséget megszervezte, ő lett az első plébánosa a Mindszenti Egyházközségből leválasztott területnek. Kádár László érsek 1984-ben Egerbe hívta, majd kinevezte a szeminárium tanárának és rektorának. Hat éven keresztül vezette az intézetet, nevelte a papságra készülő fiatalokat. Munkája elismeréseként kanonok, majd apát címmel tüntették ki. 

kartal_minor

Rektori megbízatásának lejárta egybe esett a rendszerváltással. Minden címéről lemondott, majd visszajött Miskolcra, és belépett az újrainduló szerzetes közösségbe, a Minorita Rendbe. Seregély István érsek kinevezte a templom plébánosává, majd a rendi közösség 1997-ben őt választotta meg az Árpád-házi Szent Erzsébetről nevezett magyarországi és erdélyi rendtartomány tartományfőnökévé. 2001-ben ünnepelte pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. Ugyanebben az évben egyház és társadalomszervező tevékenysége elismeréseként Miskolc Város Díszpolgára címet adományozott neki a város közgyűlése. 2006. december 13-án hunyt el. 

kartal_minor

További hírek

Olvasnivaló