Ugrás a tartalomra

Kassa-Miskolc-Agyhalál: hihetetlen felvételek érkeztek az M30-as autópályáról

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. november 02. kedd 15:39
A közút által közzétett felvételek tanúbizonysága szerint forgalmi iránnyal szemben is rendkívül népszerű most az új autópálya, de egy feketeöves versenyző már kerékpárral is rámerészkedett az M30-asra. 

A Magyar Közút Nonprofit Kft. keddi közleménye emlékeztet: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában elkészült az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti közötti, mintegy 60 kilométernyi szakasza, amit a múlt héten kedden adtak át.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomfigyelő kameráinak tanúbizonysága szerint még tanulni kell az új szakasz használatát. A rögzített felvételek szerint október 30-án kora reggel egy 82 éves kazincbarcikai hölgy az M30-as autópályán először szabályosan haladt, majd meggondolta magát és megfordult, utána nagy sebességgel a forgalommal szemben vezetett egészen Halmajig, összesen 28 kilométert. 

Szintén vannak felvételei a közútkezelőnek arról az esetről is, amikor egy 59 éves encsi nő aznap a kora délutáni órákban szintén a forgalommal szemben közlekedett a 64-es kilométerszelvény térségében. Ő ráadásul kétszer is megfordult a pályán, mire sikerült lehajtania. Előbbi esetben sajnos baleset is történt, ugyanis az 51-es kilométerszelvénynél két lengyel kamion haladt a külső és belső sávban egymás mellett, amikor észlelték a szembejövő autót a leálló, illetve a külső sávba húzódtak le, azonban a két kamion érintőlegesen így is ütközött, míg a szabálytalan autós továbbhaladt. A rendőrség szakemberei mindkét esetben előállították a sofőröket, vezetői engedélyük bevonásáról intézkedtek és gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A közút általánosságban úgy fogalmaz: azokban a térségekben, ahol új autópálya szakaszok épülnek, ott érdemes az arra közlekedőknek még utazásuk előtt megtervezniük útvonalukat, hogy feltérképezhessék, hol, milyen csomópontokon keresztül tudnak felhajtani és eljutni úticéljukhoz. A térségben élőknek is fontos, hogy ne megszokásból vezessenek, figyeljék az előjelzéseket, a gyorsforgalmi utakhoz kapcsolódóan kék hátterű táblákon jelzik a szakemberek az útirányokat, településeket. 

- Fontos még megjegyezni, hogy érdemes az autósoknak folyamatosan frissíteniük navigációs eszközeiket és mindig a legfrissebb térképszolgáltatásokat használniuk, ugyanis az is rendszeresen előforduló probléma, hogy a régi szoftverek nem ismerik fel az új pályaszakaszokat és nem megfelelő utasításokat adnak a közlekedőknek, mint például, hogy forduljanak meg. Ezért is fontos, hogy elsősorban a kihelyezett tábláknak, előjelzéseknek megfelelően közlekedjük. Az új M30-as autópályán található digitális kijelzőkön ezért külön megerősítették a jelzéseket a szakemberek, hogy még jobban segítsék az autósok tájékozódását – írják.

Biztosak lehetünk, hogy forgalommal szemben haladunk, ha az autópályára való felhajtás után az autó jobb oldalára esik az elválasztósáv – írja a logikusnak tűnő tanácsot a közút. Ilyen esetben amilyen gyorsan csak tehetik, érdemes lehúzódnia a sofőrnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!