Ugrás a tartalomra

Kassáról érkezett gyermekkórus a művészeti iskolásokhoz

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. május 29. szerda 17:25
A nehéz sorsú gyerekek hatalmas alázattal, sok gyakorlással készülnek a fellépésekre és gyönyörűen énekelnek.
Fotók: Mocsári László

A Devjatkakere čhave a kassai Základná škola Ľ. Podjavorinskej gyermekkórusának koncertje volt szerdán a Simphonia Alapfokú Művészeti Iskolában. Egy nagyon különleges előadás volt ez, de nem az első alkalom, hogy találkoznak velük Miskolcon, a vasgyári intézményben viszont először léptek fel – mondta Solymosi Árpád, a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese. 

Ezek a gyerekek Kassának egy olyan városrészében élnek, ahol nagy a szegénység és magas a roma lakosság aránya. Azonban a gyerekek hatalmas alázattal és angyali hanggal énekelnek és rengeteget gyakorolnak – hangsúlyozta Solymosi Árpád. 

A Symphonia Alapítvány küldetése is az, hogy felzárkóztassa a hátrányos helyzetű gyermekeket, integrálva őket a zenetanulással és a zenekari munkával. A kapcsolat úgy alakult ki a két szervezet között, hogy Solymosi Árpád megismerkedett Ondrej Ferkóval, aki ugyanazt a munkát végzi Kassán, mint amit a miskolci művészeti iskolában folytatnak. Az esemény pályázati forrásból valósult meg - jegyezte meg az igazgatóhelyettes. Hozzátette, a délután folyamán a kassai és miskolci gyerekek közösen meglátogatták az Avasi kilátót és a Horváth-tetőt. 

A testvérvárosi kapcsolat is elmélyül azzal, hogy a Kassán és a Miskolcon élő gyerekek találkoznak egymással – mondta Varga Andrea Klára, alpolgármester. Mindannyian hasonló módon próbálnak a zene útján sikerélményekhez jutni. A kassai gyerekek már másodszor járnak a városban, tavaly május 11-én, a város napján, a nagyszínpadon adtak fantasztikus koncertet. Legközelebb pedig a miskolci művészeti iskolások mennek hozzájuk élményeket gyűjteni – emelte ki, majd hozzáfűzte, határokon átívelő közösségfejlesztő ereje van a kapcsolatnak. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!