Ugrás a tartalomra

Kék világítást kap az Avasi kilátó az autizmus világnapján

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. április 02. péntek 21:27
A miskolci tévétorony nagypénteken este fél héttől éjfélig pompázik majd kék színben.
Forrás: MiNap-archív/Juhász Ákos

Kék megvilágítást kap ma 18.30-tól éjfélig a miskolci tévétorony. A több mint fél évszázada a város egyik jelképének számító avasi kilátót április 2-án, az autizmus világnapja alkalmából díszíti fel a miskolci önkormányzat - írja közleményében a miskolci polgármesteri hivatal.

Amint az ismert, az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapján, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet az autizmussal élő embertársainkra, életükre, gondjaikra. A világszervezet ezáltal is kéri a tagállamokat, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az úgynevezett autizmus spektrum zavart minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Három éve

Három évvel ezelőtt kelt életre a kezdeményezés, hogy ezt a csatlakozó közösségek és városok a kék szín használatával, elsősorban épületek kékre „festésével” (megvilágításával) támogassák. Ehhez akcióhoz csatlakozik Miskolc városa ebben az esztendőben is.

Nem a miskolci tévé torony az egyetlen kékbe öltöző épület, kis túlzással kijelenthető: kékbe öltözik április 2-án az egész ország.

Az MTI híre arra emlékeztet: Újra elindítja „Én is kék vagyok” kampányát a Együtt az Autistákért Alapítvány pénteken, az autizmus világnapján.

#éniskékvagyok

Idén folytatódik a szervezet #éniskékvagyok kezdeményezése, amely során nemcsak Magyarország ismert épületei borulnak az autizmus színébe, kékbe április 2-án, de számos hazai hírességet is felkérnek valamilyen kék ruhadarab viselésére.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat saját közösségimédia-felületén – immár TikTokon is – egy kép vagy videó feltöltésével, amelyben megjelenik a kék szín, a poszt leírásában pedig az #éniskékvagyok hashtag.

A világnap alkalmából a Facebook-profilképek módosítására is lehetőség van az alapítvány által elkészített keretekkel, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat az autizmusban érintettek felé – tették hozzá.

AUTTALENT

Az Együtt az Autistákért Alapítvány 2021-ben életre hívja az „AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért” elnevezésű tehetséggondozó programját is, ahova olyan autizmus spektrumzavarral élő, 6–30 éves korú gyermekek, fiatalok jelentkezését várják péntektől, akik valamilyen kiemelkedő képességgel, tehetséggel rendelkeznek a zene, a képzőművészet, egyéb művészeti ágak, a sport, a tudomány, a kutatás-fejlesztés és innováció vagy a számítástechnika területén.

A tehetséggondozó program 10 millió forintos tőkealapját főtámogatóként a Mol-csoport biztosítja, ennek növeléséhez járulhat hozzá most mindenki a közös összefogással – írták.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!