Ugrás a tartalomra

A képek igazságával hoztak Miskolcra lelki békét

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 20. péntek 17:41
Az idei Ars Sacra Fesztivál mottójával írtak ki még a nyár folyamán képzőművészeti pályázatot Miskolcon. A beérkezett művekből péntek délután az egyhetes programsor amolyan záróakkordjaként nyílt tárlat a Feledy-házban.
Az igazság békét teremt címmel nyílt kiállítás a Feledy-házban. Fotó: Mocsári László

Ahogy arról olvasóink értesülhettek, látványos nyitókoncerttel indult útjára múlt péntek este a szakrális művészetek fesztiválja városunkban. A nagy érdeklődésre számot tartó, tíz napos II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál célja a keresztény szellemiség és béke üzenetének közvetítése ökumenikus szellemben.

Az Éltető Lélek Alapítvány tíz civil szervezettel, egyházi felekezetekkel, országos hírű művészekkel, áldozatot vállaló magánszemélyekkel, intézményekkel és Miskolc önkormányzatával együttműködve szervezte meg az idei eseményt.

Ehhez kapcsolódóan, a művészet és a szakralitás összefüggése jegyében képzőművészeti pályázatot is hirdettek a festő- és grafikusművészeknek. A szervezők az alkotások ihlető gondolatának a fesztivál mottóját (“Az igazság békét teremt”) tették meg.

Még több fotóért kattints a képre!

Pályázni tetszőleges technikával lehetett. Bármilyen rajzi, grafikai vagy festészeti megoldást elfogadott a szakmai zsűri, sőt, végül szobrok is bekerültek a kiállítótérbe. Az első hat helyezett jutalomban részesült. Őket Máger Ágnes festőművész, Miskolc Város Díszpolgára szólította ki a megjelentek elé, s fejezte ki köszönetét.

A végül csaknem harminc miskolci, hazai és meghívott külföldi képzőművészek pályázati anyagából nyílt kiállításon Veres Pál külön örömét fejezte ki, hogy Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek alkotások. A polgármester a rendezvényen úgy vélekedett: a művészek alkotásaikkal arra tettek erőfeszítést, hogy a béke üzenete minél többünkhöz eljusson.

A tárlatot megnyitó Hajdu Ildikó művészettörténész, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese szerint az alkotások nem csupán a spirituális szférákba engednek betekintést a befogadó számára, de egyúttal az átalakult, kortárs világunkra is élesen reflektálnak.

A megnyitón közreműködött a Sax Cammora együttes. A kiállítás a Deák Ferenc tér 3. szám alatti Feledy-házban október 18-ig tekinthető meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!