Ugrás a tartalomra

Kerékpárutak délen: egyeztetnek az ott élő lakosokkal

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 09. vasárnap 08:57
A miskolci kerékpárút-fejlesztéseknek a város déli részét érintő szakaszairól tartottak lakossági fórumot a Városházán. A városvezetés ezúttal is deklarálta: csak olyan beruházásokat valósít meg, amelyek az érintett városlakókkal egyeztetve, mindenki megelégedésére készülhetnek el.
Nagy az igény Miskolcon is a kerékpárutakra. (Fotó: Mocsári László)

Épp emiatt kezdte a fórumot Varga Andrea alpolgármester azzal, hogy emlékeztetett: számos olyan projekt vár megvalósításra a településen, amelyek tervezése, előkészítése a tavaly ősszel véget ért önkormányzati ciklusban zajlott. „Ezek továbbvitele a mi dolgunk, csakhogy minden projekt hordoz magában kérdéseket. A fejlesztéseknek örülünk, de a változások az életünkben bizonytalanságot okoznak – foglalta össze a polgárok általános benyomásait. – Fontos, hogy összességében lássuk ezeket a változtatásokat, és tudjunk róluk beszélgetni.” Mint ez esetben is kiderült, az adott városrészekben élők alapvetően kedvezően, támogatólag fogadják az építéseket, de nem tudnak mit kezdeni a tapasztalattal, hogy a korábbi években „őket soha nem kérdezte senki”. Vagyis az akkori önkormányzati vezetés által elhatározott, megpályázott, megterveztetett, előkészített, sőt, akár megkezdett projektek ügyében rendszerint elmaradt a lakossági egyeztetés, a „társadalmasítás”. A Tapolca, Görömböly, Mályi, illetve Kistokaj felé megépítendő, illetve elindítandó kerékpárutak tekintetében is, mint a fórumon részt vevők jelezték, meglepetésként érte őket, amikor a városházától levelet kaptak az elmúlt hetekben. A levelek az építés tervéről értesítették őket, tulajdonosi hozzájárulásukat kérték a hatósági engedélyek megindításához, és előrevetítették, hogy kivel-kivel a későbbiekben tárgyalások lesznek az építéshez szükséges területvásárlások dolgában. Mivel eddig az érintettek nemigen ismerhették meg sem a beruházási, sem a műszaki terveket, ezért sok bennük a kétség és a kérdés. Volt, aki elmondta, a területen működő (és ingatlanokkal rendelkező) vállalkozóként több üzleti tervét illetően is attól tart, a kerékpáros beruházás „ellehetetleníti azokat”. Hozzátette, a jelenlegi városvezetésre utalva: tudja, hogy „az elődeiknek kellene címezni a kérdéseket” – erre reagálva tett ígéretet Varga Andrea alpolgármester, hogy a lakossági igényekkel szemben, egyeztetések nélkül semmiképp sem indulhatnak hasonló építkezések.
– Nincs olyan esedékes projekt, aminél ne volnának érdekütközések. Ezeket közösen rendeznünk kell. Ahol nem sikerül, azt a tervet elengedjük, még ha politikai következményei kellemetlenek is lesznek számunkra. Mindenkit kérek, a kifogásait, kérdéseit írásban juttassa el a polgármesteri hivatalba, hogy szakmailag alaposan megvizsgálhassuk. Sajnos, ezeknél a küszöbön álló projekteknél az idő is sürget; a kerékpárutas fejlesztéseket, amikbe belevágunk, 2022 végéig be kell fejezni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok