Ugrás a tartalomra

Kereskedelmi forgalomba kerülhet a Moderna vakcinája

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 07. hétfő 16:13
Azt már tudni, hogy Közép- és Kelet-Európában, valamint Izraelben a Medison Pharma hozhatja forgalomba az oltóanyagot, azt viszont még nem, hogy hazánkban mikor indulhat az értékesítés.
Hazánkban január 12-e óta alkalmazzák a Moderna-vakcinát. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

A Moderna bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött a Medison Pharmával a Moderna Covid–19 oltóanyagának Közép- és Kelet-Európában és Izraelben való értékesítéséről.

Eszerint a Medison Pharma vállalta, hogy kereskedelmi forgalomba hozza a Moderna Covid–19 oltóanyagát Közép- és Kelet-Európában, valamint Izraelben. A megállapodás húsz országot érint az említett régióban, köztük Magyarországot is. Rajtunk kívül még Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Horvátországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Észak-Macedóniában, Montenegróban és Izraelben lesz elérhető a vakcina.

Fontos számunkra a Medison Pharmával most megkötött együttműködési megállapodásunk, mert ez garantálja, hogy az mRNA Covid–19-vakcinánk eljut az érintett piacokra. A partnereinkkel való közös munkánk eredménye, hogy képesek vagyunk teljesíteni a járvány elleni küzdelemben vállalt kötelezettségeinket, és a vakcinánkat a világ bármely részére el tudjuk juttatni

– mondta Corinne Le Goff, a Moderna kereskedelmi vezérigazgatója.

A közlemény arra nem tér ki, hogy mikor kezdődhetne meg az oltóanyag kereskedelmi értékesítése Magyarországon.

Ahogyan arról a minap.hu is beszámolt, Magyarországra december 26-án érkezett meg az első vakcinaszállítmány. Az Európában december 21-én elsőként engedélyezett amerikai Pfizer és a német BioNTech RNS-alapú oltóanyagányal kezdődött meg az egészségügyi dolgozók oltása.

Másodikként a hasonló elven működő Moderna-vakcinából kapott hazánk, ez január 12-e óta áll rendelkezésre itthon.
 

További hírek

Olvasnivaló