Ugrás a tartalomra

A kereszténydemokraták győzelmét jelzik a berlini választás exit poll adatai

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 12. vasárnap 20:07
A Berlinben vasárnap tartott tartományi törvényhozási választásról urnazárás után megjelent első adatok a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapulnak. 
Fotó: Internet

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a CDU a szavazatok 27,5-28 százalékát szerezhette meg. Ez nagyjából 10 százalékpontos erősödés a legutóbbi, 2021-es választáson elért 18 százalékhoz képest.

A CDU csaknem negyedszázada, 1999 óta nem nyert választást a tartományi rangú német fővárosban. Az eredmény egyértelmű felhatalmazás a kormányalakításra, de az ugyancsak ellenzékben lévő liberálisok (FDP) - akikkel a CDU helyben kormányozni szeretne - gyengültek, a 2021-es 7,1 százalék után a szavazatok 4,5-5 százalékát gyűjthették össze, vagyis nem biztos, hogy átlépték a törvényhozásba (Képviselőház) bejutás 5 százalékos küszöbét, és ha veszik is az akadályt, nem valószínű, hogy a CDU az FDP-vel többségi törvényhozási támogatásra támaszkodó kormányt (Szenátus) tud alakítani.

A kormánypártok mind gyengültek. A hárompárti koalíció legnagyobb tagja, a szociáldemokraták (SPD) a szavazatok 18,5 százalékát gyűjthették össze, 2,9 százalékponttal kevesebbet a 2021-es 21,4 százaléknál. A Berlinben 2001 óta folyamatosan kormányzó SPD ezzel a történetének leggyengébb helyi választási eredményét érhette el. A Zöldek ugyancsak 18,5 százalékon végeztek az exit pollok szerint, a 2021-ben elért 18,9 százalék után. Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 12,6-13 százalékon végezhetett, míg 2021-ben a szavazatok 14,1 százalékát szerezte meg.

A jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) kismértékben erősödött, a legutóbbi választáson elért 8 százalék után 9-9,1 százalékot szerezhetett.

A berliniekkel a 2021-es választást ismételtették meg, amelyet hiányosságok miatt érvénytelennek nyilvánított a tartományi alkotmánybíróság. A kampányt helyi ügyek, mindenekelőtt a lakáshiány, a közlekedési nehézségek és a közigazgatást feszítő gondok határozták meg. A városvezetéssel szembeni elégedetlenséget a CDU tudta leginkább kiaknázni.

Berlinben 2021. szeptember 26-án, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választással együtt rendezték meg a tartományi és a kerületi választást, és egy helyi népszavazást is tartottak két lakásüzemeltető nagyvállalat köztulajdonba vételéről. A voksolást a koronavírus-világjárvány lassítását szolgáló távolságtartási szabályoknak megfelelően kellett megtartani. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy azon a napon rendezték a német főváros világhírű éves nemzetközi futóversenyét, a Berlin Marathont, amely miatt sokhelyütt megbénult a közlekedés.

Az ügyben végzett vizsgálatok szerint a választás előkészítése sem volt megfelelő, nem volt például megfelelő számú szavazólap és választási urna minden szavazókörben és nem volt elegendő személyzet a voksolás lebonyolításához. Az egyedi nehézségek és a rendszerszintű hiányosságok miatt tömegek kényszerültek több órás várakozásra, és sokan nem tudtak, vagy nem tudtak időben, az urnazárás hivatalos ideje előtt élni választójogukkal. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!