Ugrás a tartalomra

Kertre cserélte a katedrát

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. július 03. vasárnap 18:53
A pályaelhagyó pedagógusnak bejött a lekvárbiznisz. A diákok hiányoznak neki, a rendszer nem.
Parai Roland képgalériája

A diákok már rég otthagyták a padokat, de július elsejével a nyári szünet lassan elkezdődik az oktatók számára is. Trescsik Károlyra azonban sűrű nyári program vár: két éve hagyta ott a tanári pályát, és indított kézműves vállalkozást, létrehozva a Kredenc Kincsei márkát – akkor egy hosszabb riportban számoltunk be erről. Most gyümölcsöket termeszt, amiből lekvárokat, szörpöket készít.

Amikor megérkeztünk hozzá, az asztalon hűsítők vártak. Zsálya, borsmenta, akác, bodza: remek ízekben kerültek elénk a szomjoltók, készítőjük pedig mesélt nekünk.

- Mióta főállású agrártevékenységet folytatok, nem csak a napi, de az éves munkamenetem is átalakult, ugyanis a teendők nagy része tavasz végén kezdődik és októberig tart. A gyümölcsök többsége nyáron érik – kivéve a csipkét, ami ősszel. Most szedtük le a cseresznyét és a meggyet, ribizlit, a közeljövőben takarítjuk be, dolgozzuk fel a feketeribizlit, a barackokat és a nyári körtét. Később jön az őszibarack, az alma, a körte, a birsalma.

Trescsik Károlyék két kertben gazdálkodnak. A kisebb, a házuk mögötti dombra felfutó telekrész 1200 négyzetméter. Ehhez vettek két éve még egy 4600 négyzetméteres kertet. Az utóbbin közel száz gyümölcsfa van, jó részére pedig bazsarózsát ültettek. Így nem csak a kredenceket látják el, de a virágboltokba is szállítanak.

- Ez lesz az első év, amikor rendes betakarítást végezhetünk. 2020 nyár végén vettük a nagyobb telket, amikor már lecsengett a szezon, tavaly pedig rengeteg gyümölcs lefagyott a rossz időjárás miatt. Az utóbbi két év tehát a tanulás, a tapasztalatszerzés időszaka volt. Ennek most látjuk igazán az eredményét.

Anyagilag is bejött a váltás.

- Pénzügyileg körülbelül most tartunk ott, ahol korábban, alkalmazotti fizetésből. Emellett a stresszfaktor is csökkent, amit nem lehet forintosítani: míg a járvány alatt sokan a lakásukba kényszerültek, mi a kertben töltöttük az időnket, a szabadban, a friss levegőn dolgozva, együtt. Nem kellett kölcsönt sem felvennünk, néhány téren fejlődni is tudtunk.

A vállalkozást tekintve Trescsik Károlyék több új dologba is belevágtak az eltelt két évben.

- Amikor a legutóbbi cikk készült, még csak a csipke és a birs volt fókuszban. Idén a gyümölcsökkel együtt a terveink is beértek: immár közel húszféle lekvárt és kilenc, különböző ízű szörpöt készítünk. A kertben termő fűszernövények és dió mellett feldolgozzuk a bodzát, sőt a rózsát is. Ezéven már van jostánk, ribizlink is.

A gyümölcsök mellett 1500 tő bazsarózsát termesztenek a nagyobb kertben, amit szálanként adnak el virágkereskedőknek. Ezen a téren a tárolás jelentett némi kihívást, de rájöttek a fortélyokra. Úgy vélik, jövőre már ez is jobban megy majd.

- Május végén még fogalmam sem volt, hol tudom majd ezt a rengeteg virágot értékesíteni, de aztán csak találtunk kereskedőket. Úgy látjuk, hogy a későbbiekben még több szálat termelnek a tövek, szeretnénk még nagyobb hatásfokkal értékesíteni azokat.

Semmi nem vész kárba, Károlyék minden lehetőséget megragadnak, amit a természet kínál.

- Akácból, zsályából, bodzából és borsmentából is készítünk szörpöket. A feleségem nagy kedvence a rózsa - nem a bazsa, hanem a sima. Több bokornyit is nevel ebből. Úgy gondoltuk, a lemetszett fejeket sem dobjuk el, hanem igyekszünk felhasználni. Kis kutatással kiderült, hogy szörpöt és lekvárt is lehet készíteni a szirmokból: most júniusban ki is próbáltuk ezeket. Egyelőre csak tesztüzemmódban működik a dolog, de már voltak pozitív visszajelzések.

A tanári pályát elhagyó gyümölcsös gazda a feleségével közösen végzi a munkát: ketten szednek, aratnak, ketten készítik a szörpöket, lekvárokat.

- A nejem jeltolmács, 2020-ban azonban azoknak a szolgáltatásoknak a 90 százaléka, amivel ő vállalkozóként dolgozott, ingyenessé vált. Nem volt lehetőségünk arra, hogy baráti alapon, anyagi térítés nélkül folytassa a munkáját. Ez volt az egyik oka, hogy belevágtunk a lekvárkészítésbe. Olyan foglalkozást képzeltünk magunknak, ami jóval stresszmentesebb az addiginál, és ahol az időnket is közösen tudjuk tölteni.

Először egy belvárosi lakásban értékesítettek időszakos jelleggel. Azóta bővült a paletta.

- Tavaly, a koronavírus csitulásával újraindult az élet, így árulni kezdtünk a régiségvásáron és a termelői vásáron is. Emellett a Kredenc Kincseinek van egy külön oldala a Facebookon: itt lehet látni a régi és új termékeinket. Meg kell ismernie minket a vásárlóknak, fontos, hogy a minőséghez kössék ezt a vállalkozást.

Bár szemmel követi, mi történik a pedagógusokkal, nem tekint a múltba.

- Nem szoktam sokat nosztalgiázni: időm se nagyon van, a karakterem is más. Az osztálykirándulások, a szerenád, a gyerekekkel a négy év alatt kialakuló kapcsolat persze hiányzik. Azonban olyan sok negatív tényező nehezíti jelenleg a pedagógusok életét, amik miatt semmiképp nem vállalnám újra a középiskolai oktatást. A tiltakozók követelései egyébként jól tükrözik a problémákat ezen a területen: az anyagi és társadalmi megbecsültség, az állam visszajelzései a szakma felé, és persze a túlterheltség, ami miatt megváltozott a pedagógus és a diák közti viszony is.

Az oktatást nem hagyta el teljesen, csak az osztályteremben. A kerti munka mellett magándiákokat is vállal az egykori történelem-földrajz szakos tanár.

- Télen a kertben kevesebb a tennivaló, így belefér. A magánoktatás biztosít némi plusz anyagi lehetőséget, de alapvetően inkább azért vállalom az órákat, mert nem szeretném, ha 25 év tapasztalata kárba menne teljesen. Idén 5-6 diákom van, akikkel foglalkoztam, teszem hozzá, szerencsére eredményesen, ezt bizonyítja több sikeres emelt szintű érettségi is.

További hírek

Olvasnivaló