Ugrás a tartalomra

Két év után nyíltak ki újra az MVK kapui

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. június 25. szombat 23:39
A nyílt napot a világjárvány miatt utoljára két éve szervezhette meg az MVK, talán ennek is köszönhető, hogy szombaton az érdeklődők száma még a korábbi éveket is felülmúlta.
Nyílt nap az MVK telephelyén a Múzeumok éjszakáján - Juhász Ákos képgalériája

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) régi és új villamosai valamint buszai, de oldtimer autók és motorok is megtekinthetők voltak a vállalat nyílt napján, melyet június 25-én a Múzeumok éjszakája országos programsorozat keretein belül rendeztek meg a közlekedési cég Szondi György utcai telephelyén. 

Ahogyan az ismert, a program a világjárvány miatt két éves szünet után tért vissza. Az MVK vezérigazgatója szerint a hosszú kényszerszünet után igyekeztek még a korábbiaknál is színesebb rendezvényt összeállítani.

Fotók: Juhász Ákos

- A járvány sajnos a tömegközlekedésre és az ilyen nagyrendezvényekre is negatívan hatott. Úgy látjuk, hogy az embereknek nagyon nagy igénye van kimozdulni, programokon részt venni, ezért nem is volt kérdés, hogy a nyílt napunkat újból megszervezzük – mondta Demeter Péter

A programon feltűntek az MVK régi villamosai, az FVV-k (Bengálik), egy SGP (bécsi villamos), de a hóseprő, sőt egy Tátra szerelvény is. Utóbbi, a 209-es pályaszámú cseh matuzsálem hosszú idő után először már nem a miskolci cég flottaszíneiben, hanem az eredeti, piros-fehér gyári színezéssel jelent meg az érdeklődők előtt.


Újra piros-fehérben

- Egy osztrák közlekedésbarát csapat keresett meg minket az elmúlt hónapokban. Ők közölték velünk, hogy tudatában vannak, hogy az MVK tulajdonában van még néhány ČKD Tatra KT8D5 típusú villamos. Ők azt ajánlották fel számunkra, hogy finanszírozzák az egyik felújítását abban az esetben, ha mi a gyári állapotokat állatjuk vissza szerelvényen. Erre mi nagy örömmel mondtunk igent, mert ezek a szerelvények is fontosak számunkra, mint minden, ami Miskolcon utast szállított. Így aztán az idei a Múzeumok éjszakáján már az eredeti fényezéssel és a gyári állapotokat idéző üléshuzatokkal tért vissza a 209-es kocsi – mondta Demeter Péter.  

A cégvezető elmondta még, a nosztalgiaszerelvényeket július 10-én, vagyis a miskolci villamosközlekedés 125. éves születésnapján (1897-ben éppen ezen a napon indult el az első miskolci villamos – a szerző) mindegyik járművel lehet majd találkozni a villamospályán, sőt délután egy különleges felvonulással is tisztelegnek majd az évforduló előtt.


Programkavalkád

Természetesen nemcsak villamosok, hanem autóbuszok is várták az érdeklődőket. A cég muzeális nosztalgiajárművei mellett egy régi, kék MAN, egy Neoplan és egy CNG MAN busz is várta az érdeklődőket, arról nem is beszélve, hogy fel lehetett szállni a városban szolgálatot teljesítő BYD elektromos tesztbuszra (ehhez hasonló kocsik érkeznek rövidesen Miskolcra), és a Volánbusz három legújabb busza is tiszteletét tette az MVK telephelyén. És akkor a közút és a honvégség járműveiről, valamint a több tucat oldtimer kocsiról és motorról nem beszéltünk.

Túlzás nélkül állítható: a nyílt napra rengetegen voltak kíváncsiak. Nemcsak a kocsikra, hanem az MVK csarnokaira, melyet tárlatvzetéssel látogathattak, az MVK közlekedési múzeumára és persze a zenés programokra is. A színpadon a kisebbeket a Csiribiri együttes koncertje és a Gézengúzok interaktív gyerekműsora szórakoztatta, a nagyobbakat pedig DJ Dominique, vagyis az est házigazdája szórakoztatta egy mini fergeteg partival. A programot Tóth Vera koncertje zárta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!