Ugrás a tartalomra

Két év után újra nagyrendezvény Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. március 11. péntek 13:57
Miskolc 2022-ben rendhagyó módon emlékszik meg az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről, hogy igazi, közös élménnyé tegye a magyar szabadság legszebb ünnepét. A háromnapos programsorozat történelmi műsorokkal, zenével, játékokkal, ételekkel és italokkal, vásárral várja az érdeklődőket.

Szabad Miskolcz nevet kapta az a programsorozat, amelyet Miskolc március 13-14-én rendez meg, és amely egyfajta előfutára a városban már megszokott március 15-i hivatalos megemlékezéseknek. A rendezvény célja, hogy visszahozza azt a hangulatot, találkozási és közös ünneplési lehetőséget, amelyre a koronavírus-világjárvány miatt az elmúlt két év nem adott lehetőséget.

„Miskolc két éve vár arra, hogy újra nagy rendezvénynek adjon otthont. Két éve várunk arra, hogy újra együtt legyünk. Ezért március 13-án és 14-én újra életre keltjük Miskolc belvárosát, ahol a zenéé, a történelmi játékoké, a kulturális és gyermekprogramoké lesz a tér. Idén így készülünk március 15-re” – mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere.

A programok széles választékával találkozhatnak a rendezvényre látogatók: lesz felvonulás, népi gyermekjátszótér, kézműves portékák vására, kismesterség-bemutatók, történelmi jelenetek, gyermekeknek szóló előadások, néptánc, valamint nappali és esti koncertek. Olyan fellépők színesítik a programot mint a Paddy and The Rats, a Hooligans, a Brains, a Kerekes Band és a Bohemian Betyars, de kihagyhatatlan élményeket ígér napközben a Góbé zenekar és a Cimbaliband koncertje is a Szinvavölgyi Néptáncműhely és a Császta Néptáncegyüttes táncával.

„Vannak örök értékeink, amiken nem változtattak a századok, a kurzusok, a győzelmek és a vereségek. Olyan értékeink, amiket csak megerősítettek hőseink tragédiái és ha el akarták őket venni tőlünk. Értékek, amik mindannyiunkban élnek születésünktől fogva. A béke és szabadság eszméi ma aktuálisabbak, mint szerettük volna. Tegyünk hitet ezen eszmék mellett” – tette hozzá a polgármester.

A Szabad Miskolcz rendezvény a „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” szlogent kapta, egyszerre utalva az 1848-as és napjaink eseményeire is.

A rendezvény minden programja ingyenesen látogatható, bővebb információ és részletes program elérhető a város honlapján vagy Facebookon.

03.13. vasárnap
Szent István tér – forradalmi bulinegyed
18:00 Kerekes Band
20:00 Bohemian Betyars
22:00 Paddy and the Rats
03.14. hétfő
Széchenyi utca
14:00 Forradalmi menet a Villanyrendőrtől a Szent István térig​
14:00-18:00 Zenés gyerekműsorok, kísérőprogramok (Szent István tér, Városház tér, Erzsébet tér)
14:00 Góbé zenekar, Cimbaliband, Szinvavölgyi Néptáncműhely, Császta Néptáncegyüttes
Szent István tér – forradalmi bulinegyed
18:30 The Sign
20:00 Brains
22:00 Hooligans
Városház tér – gyermekek mesés tere
14:00 Zámborszky Eszter „Nagy idők, nagy hősök” – gyermekműsor
15:00 Guliba társulat – „Csípd meg, fogd meg, eredj utána!”– népi mesejáték
16:00 Csodamalom bábszínház Toborzó – interaktív gyermekfoglalkoztató
17:00 Bárdos Zsuzsanna Föl, föl vitézek! – népdalok és népi játékok
Erzsébet tér – kézműves portékák vására
14:00-18.00 Helybéli termékek – minden, amiből még Petőfiék is vettek volna
Talpalávaló: Agyagbanda, Számadó zenekar
Szent István tér – huszártábor
14:00-18.00 Tábori élet bemutató – lovakkal, huszárokkal
14:00-18:00 FORRADALMI JELENETEK, NÉPI GYERMEKJÁTÉKOK, KISMESTERSÉG-BEMUTATÓK, GASZTRONÓMIAI FOGÁSOK
15:00 órától FORRADALMI VÁROSNÉZŐ SÉTA indulás a Szent István térről

(Címlapkép: Paddy and the Rats-koncert Miskolcon, 2020 februárjában; Fotó: Végh Csaba)

További hírek

Olvasnivaló