Ugrás a tartalomra

Két híres miskolci család emlékét őrzik

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. november 22. vasárnap 09:45
Bényei Mária ükapja az a Szőke Pál, aki a néhai Aranyszarvas Gyógyszertár műemlék bútorzatát tervezte.

Egy faragott, egyedi díszítésű komód, egy asztalka, amihez fénykorában hasonlóan díszes lámpa is tartozott, valamint megannyi fénykép – számtalan relikvia őrzi Szőke Pál, a néhai miskolci asztalosmester, bútorasztalos emlékét egy ongai családi házban. A falakon logó, dobozokban megbújó fotók azonban nemcsak a Szőke családról, hanem más, Miskolc életében jelentős mesteremberről valamint családjáról is szólnak, de erről egy kicsit később.

Szőke Pál neve valószínűleg nem teljesen ismeretlen azok számára, akiket érdekel Miskolc történelme. A műbútorasztalos nevéhez kötődik többek között a szebb napokat is látott Aranyszarvas Patika teljes berendezése, melyet évtizedeken keresztül eredeti állapotában lehetett megtekinteni az Erzsébet tér sarkán álló üzlethelyiségben, ami azonban ma már teljesen üres (erről részletesen keretes írásunkban olvashatnak).

Magunk is a kultikus gyógyszertár bútoráról szóló Miskolc a múltban Facebook-csoportba feltöltött fotó kapcsán figyeltünk fel a relikviákkal teli ongai házban lakó házaspárra, Bényei Máriára és dr. Kássa Lászlóra. „Tulajdonképpen nem is én, hanem a feleségem Szőke Pál leszármazottja, egészen pontosan ükunokája. Szőke Pál lánya, Szőke Mária Anna és Nyíry Béla házasságából születtek a feleségem nagyszülei – kezdi dr. Kássa László.

A házaspár számára kiemelten fontos a családi hagyományok megőrzése. | Fotó: Végh Csaba

A műbútorasztalos: Szőke Pál…

A már életében híres mesterember 1876-ban alapította a bútorgyárát, ami az 1900-as évek elején már a mai Malomszög utcában működött, ez volt a városban az első gőzgéppel felszerelt bútorüzem (az épület ma már nincs meg, helyén a Dísz tér szebb napokat is megélt szökőkútja áll – a szerző). „Akkoriban sokfelé dolgozott a városban, tulajdonképpen mindenféle asztalos- és épületipari munkákat elvégzett. Ezek közül az egyik legszebb munkája az Aranyszarvas bútorzata, de rengeteget dolgozott egyházaknak is: székeket, padsorokat, szószékeket is készített nekik” – adja egymásnak a szót Mária és László.

A cikkünk elején emlegetett Szőke-féle komódot és az egykori lámpa asztalkáját a rokonságtól szerezték, a bútorok viszont már meglehetősen rossz állapotban voltak, azokat dr. Kássa László nem kevés munkával hozta rendbe. Látható: a könyvkiadással foglalkozó házaspár számára kiemelten fontos a családi hagyományok, értékek megőrzése. Éppen ezért fájó pont nekik az, ami a patikával történik napjainkban.

– Sajtóhírekből tudjuk, hogy a bútor már nincs a helyén. Megmondom őszintén, nagyon rossz érzés, hogy az épület tulajdonosa így jár el, ebek harmincadjára hagyja az ükapám művét. Velünk sem voltak hajlandóak tárgyalni, pedig kísérletet tettünk a műemlék megmentésére – mondja Mária, hozzátéve: információik szerint a Bigatton-cég egy patikamúzeumba szállítaná a bútorzatot, ők viszont jobban szeretnék, ha azt inkább Miskolc városa őrizné meg az utókornak.

… és a díszlakatos-mester: Nyíry Béla

Ahogy a cikk elején említettük, mindenképpen szót kell ejteni Mária dédapjáról, Nyíry Béláról is. A házaspár elmondása szerint ő a neves díszlakatos mester volt, gyára az Arany János utcában működött. „Nevéhez fűződik a miskolci 1-es posta, vagyis a nagyposta, a Zenepalota, a Palotaszálló, a kassai hadtestparancsnokság, a járványkórház díszlakatos munkáinak kivitelezése a Demeter testvérekkel karöltve – meséli dr. Kássa László, aki felidézi azt is: Szőke Pál és Nyíry Béla sokáig együtt is dolgoztak.

A házaspár nem csak a családhoz köthető emlékeket gyűjti, mindketten lokálpatrióták, szeretik Miskolcot, évtizedekig itt is éltek, és messzire utána sem mentek, ahogy írtuk is, jelenleg Ongán élnek. Hosszú ideje sok várostörténeti könyvet vásárolnak, melyeket könyvkiadóként a közeljövőben szeretnének újra kiadni. S hogy miért teszik mindezt? Azért, mert szeretnék, hogy minél többen megismerjék a városnak a múltját. „A családi emlékeket is azért gyűjtjük, mert hisszük és valljuk: akinek nincs múltja, annak jövője sincsen” – zárja a beszélgetést Bényei Mária és dr. Kássa László.

Az Aranyszarvas jelene
Ahogyan az ismert, az Aranyszarvas Gyógyszertárnak korábban otthont adó épület tulajdonosa, a Bigatton Kft. évekkel ezelőtt jogi vitába keveredett a miskolci önkormányzattal. Mindez még az előző városvezetés idején történt, a jogi csatározás vége az lett, hogy a vállalkozás felszólította az helyhatóságot, hogy szállíttassa el a műemlék bútorzatot. Ők ennek - műemléki szabályokra hivatkozva - nem tettek eleget, így a cég azt elvileg szétszereltette, és egy raktárba pakolták el. Azért csak elvileg, mert a sajtó képviselőinek ígéretük ellenére sem mutatták meg sem azt a bizonyos raktárt, sem az üres üzlethelyiséget. Információink szerint az ügyön jelenleg is dolgoznak az önkormányzat jogászai, a cél ugyanis az egykori patika bútorzatának megőrzése, Miskolcon tartása.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!