Ugrás a tartalomra

Két maratoni rendezvénnyel tért vissza a miskolci társasjáték klub

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. augusztus 30. vasárnap 12:02
Számoltuk a napokat, hogy mikor indulhatunk újra – emlékszik vissza a karanténban töltött időszakra Puskás Tibor, Gémeskút Társasjáték Klub Miskolc elnöke.

A játék az nem játék – mondja Terence Hill sokat idézett filmjében. A pókerasztalnál talán megállja a helyét ez a kijelentés, a társasjátékok világában azonban már csak tántorogna, ott a lényeg ugyanis a közösen eltöltött idő. Aki számára a Monopoly, a Gazdálkodj okosan, a Ki nevet a végén? vagy a hasonló, dobsz és lépsz mechanikájú táblajáték jelenti a nagybetűs társasozást, annak ideje új ismereteket gyűjtenie. Rengeteg olyan fejlesztés látott napvilágot az utóbbi években, amit érdemes kipróbálni: nem csak azok találják meg a számításukat a dobozokban, akik könnyed szórakozásra vagy izgalmasan csomagolt logikai kihívásokra vágynak, de azok is, akik a bonyolult, végletekig kidolgozott játékmenetet kedvelik. A board game-kedvelők kis hazánkban is egyre többen vannak. A Gémeskút Társasjáték Klub Miskolc például négy éve szervez játszós esteket heti rendszerességgel, amikre főképp felnőttek járnak kikapcsolódni. Puskás Tibort, a klub alapítóját és jelenlegi vezetőjét arról kérdeztük, a veszélyhelyzet után sikerült-e a társasjátékok szerelmeseinek is visszazökkenni a normális kerékvágásba.

- Hogy hatott a klubéletre a koronavírus?
- Mindenkit érzékenyen érintett, hiszen évek alatt egyfajta életmódunkká vált már a heti közös játék, de szerencsére neten tartottuk a kapcsolatot, egymásnak, illetve az oldalunkra posztolgattuk otthoni játszmáink képeit, ráerősítettünk az online társasjátékok használatára, aztán számoltuk a napokat, hogy mikor indulhatunk újra.

- Mikor jött el ez a pont?
- Július elején. A kiesés pótlására beszúrtunk rögtön két maratoni napot, azaz 12 órás játszós szombatokat is.

- Mi a tapasztalat, visszatérnek lassan a klubtagok?
- Igen, nagyjából ugyanannyian vagyunk, mint azelőtt, akik még lemaradtak, azok nem a járványhelyzet, sokkal inkább egyéb munka vagy családi elfoglaltság miatt.

- Van egy Pandemic nevű játék, amiben egy világjárvány ellen kell küzdeni a játékosoknak. Mennyire ugrott meg a kereslet ez iránt az év elején?

- Szerintem sokan elővették. Mindenesetre mi otthon, a home office első napjaiban feltettünk egy játékot az akkori világképnek megfelelő fertőzöttséggel, és ha jól emlékszem, meg is állítottuk a járványt, szóval a későbbiekkel kapcsolatban részemről mosom kezeimet.

- Mi most a sláger a játékok között?
- Szerencsére a játékdömping nem állt meg, folyamatos a túlkínálat, mindig hoz valaki valami újdonságot a klubba is. A hatalmas kedvencemmé vált az évek során a Fantastic Factoriest, Troyes és az Altiplano, szinte minden alkalommal megtanítom pár embernek valamelyiket.

- Két hete is tartott a klub szombati játékmaratont. Mit kell tudni erről az alkalomról?
- Legutóbbi két maratonunkon – talán a hosszú kihagyásnak köszönhetően is – népes tábor gyűlt össze, alkalmanként 30 főnél is többen voltunk, a hangulat a régi volt. Egyaránt asztalra kerültek nehezebb, több órás stratégiai, és gyors, sok fős partijátékok is. Jó hangulatban és - sajnos mindkét esetben - nagyon gyorsan telt el a 12 óra.

- Rengeteg nagy élő társasos fórum maradt el idén, nem csak nálunk. Ez vajon milyen hatással van a közösségre? Megnövekedett az internetes aktivitás?
- Megszaporodtak az élő adások, podcastek külföldön is, itthon is. A játékismertetők mellett több kötetlen beszélgetést lehetett meghallgatni: társasjátékozással, fejlesztéssel meg mindenféle idevágó dologgal kapcsolatban, akár interaktív részvétellel. Ez a forma például hiánypótló, és a karantén hatására erősödött meg.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!