Ugrás a tartalomra

Kétszeres világbajnok lett a miskolci Kovács Attila Gábor rádiós tájfutó

minap.hu//Szűcs István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 04. vasárnap 11:36
Pályafutásának legnagyobb eredményét, egyéni aranyérmet ünnepelhetett Kovács Attila Gábor a Bulgáriában zajló rádiós tájfutó világbajnokságon, ráadásul mindjárt kettőt.

A Borovets térségben augusztus 29. és szeptember 3. között megrendezett rádiós tájfutó világbajnokságra 22 ország, 250 sportolója adta le nevezését.

A Zöld Sportok Clubja színeit képviselő Kovács Attila Gábor a 70 éven felüliek kategóriájában képviselte hazánk színeit. A nyitó napon, a sprint számban a még náthájával küszködő sportember ezüstérmet érdemelt ki a szakadó esőben. Az URH versenyszámban sajnos elromlott Attila 20 éven át remekül működő rádió adó-vevője, így az egyéni érem sajnos elúszott. Mivel ebben a számban csapatértékelés is van, a remek teljesítményt nyújtó Szűk Zoltán és Kovács Attila Gábor ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetéskor.

A világbajnokság harmadik versenynapján, az RH-számban beteljesült a miskolci veterán sportember álma: a jónéhány ezüst- és bronzérem után egyéni világbajnoki aranyat harcolt ki magának, mellyel tovább öregbítette egyesülete, valamint Miskolc és Magyarország jó hírét.

A befejezést jelentő foxoring versenyszámban Kovács Attila Gábornak rögtön összejött a duplázás, hiszen ebben a versengésben is győzött és lett újra világbajnok.

Fotók: Szűcs István

Összejött végre az arany is

"A tavalyi Európa-bajnokság óta nem találkoztam a nemzetközi mezőnnyel, így nem lehetett tudni, mire lesz elég az én itthoni felkészülésem" – fogalmazott a világbajnokság zárónapján Kovács Attila Gábor. "A rádiós tájfutás egyébként is hármas összetettségű: fizikai, szellemi és technikai sportág. Azért döntöttem a vébét megelőző Világ Kupán való részvétel mellett, hogy felmérjem az erőviszonyokat, hiszen a legnagyobb vetélytársaim is a duplázás mellett döntöttek. A világkupán négyből három számot sikerült megnyernem, ami bizakodásra adott okot. Tizenkettedik világbajnokságomon, a népesebb mezőnyben is abban reménykedtem, hogy az eddigi vb-ezüst és bronzérmeim után végre bajnok lehetek. A sprinten megszúrtak a darazsak, de nem emiatt lettem második. Az URH verseny közben elromlott a vevőm, csak recsegést hallottam. Rövidhullámon végre profin abszolváltam a pályát és ez világbajnoki címet ért. A záró foxoringon pedig már bizonyítási teher nélkül, élvezettel versenyeztem, és amikor az utolsó adóm megfogáskor úgy éreztem, még ebből is lehet valami, szinte repültem lefelé a hegyről a zuhogó esőben. Így tudtam duplázni."

Eredmények

Férfiak, M70-es kcs., sprint:  1. Fursa Oleg (ukrán) 21:04 perc, 2. Kovács Attila Gábor (magyar) 22:20, 3. Kochergin Alexandr (kazah) 23:15

URH, egyéni: 1. Ljungström Peter (svéd) 62:04 perc, 2. Kochergin Alexandr (kazah) 68:27, 3. Velikanov Mykola (ukrán) 82:59, 4. Szűk Zoltán (magyar) 85:49, …8. Kovács Attila Gábor (magyar) 106:26. Csapat: 1. Ukrajna (Velikanov Mykola, Fursa Oleg) , 2. Magyarország (Szűk Zoltán, Kovács Attila Gábor), 3. Bulgária (Kirev Dimitar, Garipov Hristo)

RH: 1. Kovács Attila Gábor (magyar) 59:44 perc, 2. Kirev Dimitar (bolgár) 60:29, 3. Fursa Oleg (ukrán) 65:03.

Foxoring: 1. Kovács Attila Gábor (magyar) 56:18 perc, 2. Fursa Oleg (ukrán), 58:06, 3. Götte Heinrich (német) 83:49.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!