Ugrás a tartalomra

Kevés a jó árértékű bor a miskolci boltok polcain

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. december 04. szerda 11:36
A Miskolczi Borbarátok Társasága patronálása mellett az idei évben is megszervezték a Miskolci Hunnia Bor Rangolást. A cél – mint eddig is – az volt, hogy a társaság által meghívott szakértők véleményt mondjanak a városban kereskedelmi forgalomban kapható borválasztékról. Az Európában is ritka versenymodell valós képet ad a szélesebb kereskedelemben kapható borokról.

Összesen 76 minta került le az Auchan, Aldi, Borbála Borkereskedés, Lidl, Metro, Spar, Tesco polcairól a rangos zsűri elé, amelyben borászokat, nemzetközi borbírálókat, hegybírót, borszakírót is találhattunk. A legnagyobb választék az Auchan polcain volt, de a legjobban a Metróban kapható borok szerepeltek.

S hogy melyek lettek a legjobb borok?

FEHÉRBOROK I. kategória, 450-1500 Ft Kategóriagyőztes és a Legjobb fehérbor címet nyerte: György Villa, Zöld Veltelini 2018, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

II. kategória, 1500-3000 Ft Kategóriagyőztes: Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok Muscat Blanc 2017, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta.

III. kategória, 450-2200 Ft (Rozé) győztes: Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Tricollis 2018

VÖRÖSBOROK I. kategória, 800-2000 Ft Kategóriagyőztes és a Legjobb vörösbor címet nyerte: Gere Tamás Pincészete, Villányi kékfrankos 2017, amely a „Máshoz nem hasonlítható csúcsbor minősítést kapta.

II. kategória, 2000-3500 Ft Kategóriagyőztes: Takler Pincészet, Szekszárdi kékfrankos 2016, amely az „Átlagos minőségű, jól iható, jellegzetes bor” minősítést kapta és Sauska, Villányi Cuvée 2014 „Átlagos minőségű, jól iható, jellegzetes bor” minősítést kapta

DESSZERTBOROK I. kategória, 1200-2500 Ft Kategóriagyőztes: Béres Szőlőbirtok, Édes szamorodni 2016, amely a „Kivételes bor egyedi karakterrel és stílussal” minősítést kapta.

II. kategória, 2500-5500 Ft Kategóriagyőztes és a legjobb desszertbor címet nyerte: Royal Tokaji, 6 puttonyos aszú 2013, amely a „Máshoz nem hasonlítható csúcsbor” minősítést kapta.

A III. Miskolci Hunnia Bor Rangolás legjobb bora címet a Royal Tokaji 6 puttonyos aszúja nyerte el.

Konklúzió és a jövő...

Hungarikum és Kárpát-medencei szőlőfajtákból készült borok kevésbé találhatóak meg a polcokon a borsodi megyeszékhelyen. Főleg azok a fajták hiányoznak, melyek a környező borvidékre jellemzőek. Helyi bort csak a borkereskedésben találtak a verseny szervezői. Sok hibás vagy rossz minőségű palackot is sikerült kiválasztani, ezért óvatosan kell válogatni. Volt példa arra is, hogy a vásárolt két palackból az egyik hibás volt, a másik nem. Ez vélhetően a nem megfelelő tárolás eredménye. Volt olyan tétel is, amelyből mindkét tétel hibás volt. Itt technológiai és tárolási gondok is felmerülhettek.

Ez a borverseny azért is fontos, mert párbeszédet generálhat a kereskedelem és a borágazat között, s tudatos együttgondolkodással megelőzhető lenne az, hogy olyan bort vegyen egy borkedvelő, ami csalódást okoz. Itt nem ízlésről beszélünk, hanem megbízható minőségről. Mi történik, ha valaki leemel például egy fáradt bort a polcról? Mit fog gondolni, miért nem ízlik neki? Elsősorban azt gondolhatja, hogy nem tetszik a fajta, nem tetszik a borvidék, nem tetszik a stílus vagy a borász munkája. Ezért is fontos a kereskedelem szereplőivel a szakmai párbeszéd, mert akár elkerülhető is lenne a rossz élmény, ha ezek a rossz, fáradt tételek nem lennének forgalomban. Nem ízlés, minőségi kérdés.

A győztes borokat ezúton is ajánlja a Miskolciaknak a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesülete, és ezúton is szeretnék felhívni a figyelmet a Bükki Borvidék borászainak egyre igényesebb kínálatára, amelyek mind minőségben, mind megbízhatóságban is felveszik a versenyt más borvidékek, városunk boltjainak polcán lévő választékával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!