Ugrás a tartalomra

Kézműves söröző nyílik a Tokaji borozó helyén?

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. augusztus 02. péntek 18:06
Péntektől ismét nyitva lesz Miskolc korokon átívelő emblematikus borozójának az ajtaja.
A Tokaji borozó egykor. Forrás: Miskolc Utcáin

A rövid válasz: ugyan már. Nem lesz söröző, borozó marad, sőt, az Avas kapuja után ez lesz az Avas kapudrogja - természetesen átvitt értelemben, tessék pórázon hagyni Rex felügyelőt! Kezdjük a rossz hírrel: Miskolc kultikus vendéglátóhelye, a Tokaji borozó bezárt. A jó hír, hogy az új bérlő nem csupán a belső enteriőrt és homlokzaton feszítő „Minőségi borkóstoló” feliratot hagyta meg, de a szellemiségtől sem kíván megválni. De ne szaladjunk előre.

A Városház téri borzugot a Tokaj Hegyaljai Állami Pincészet nyitotta meg 1958 júliusában. Az akkori mérce szerinti legmodernebb technológiával mérték az italokat. A borozó 1976-tól egyetlen üzletvezető keze alatt működött. A világjárványt követő gazdasági helyzetben azonban a jól ismert ajtó becsukódott. Egy darabig még lakberendezési kiegészítők sorakoztak a kirakatban, de a „vegyes üzem” sem mentette meg a boltot: a műemlék besorolású épület bérleti joga visszakerült az önkormányzathoz.

Tavasszal így nézett ki a kultikus vendéglátóhely Fotó: Magánarchívum

Érték

Szunyogh László városi főépítész szerint az ingatlan halála, ha üresen áll: ebben az esetben pedig kiváltképp kár volna az épületért, és nem csak azért, mert Petőfi Sándor is itt szállt meg 1847-ben, amikor keresztülutazott Miskolcon.

- A belváros nagy része középkori alapokon nyugvó, de leginkább eklektikus formában maradt fenn. Az említett házsor viszont kivétel, jól láthatóak rajta ugyanis a barokk és klasszicizáló stílusjegyek. Őrzi a sétálóutca nagy eklektikus átépítés előtti arcát – fejti ki a főépítész, miért fontos a város számára a Tokaji borozó épülete.

Az ajtó azonban – szerencsére – nem maradt sokáig zárva. Aki az utóbbi hónapokban a Városház tér környékén járt, elcsíphette a megújulás egy-egy pillanatát.

Valami készült...Fotó: Magánarchívum

Hagyták levegőzni

Az arculat megváltozott, de a „Minőségi borkóstoló” felirat a helyén maradt. Ez pedig egyfajta jelzés lehet azoknak, akik mámoros romantikával emlékeznek vissza a Tokajira. A hely ugyanis nem zárt be teljesen, csak – ahogy a jó bornál szükséges – hagyták levegőzni kicsit. A boros vonal is maradt: az Avasi Kvaterka csapata viszi tovább az üzletet VH 5 néven. A céljuk egyfelől a megújulás, de úgy, hogy közben „meghagyják a patinát”.  

Most! Fotó: Magánarchívum

- Hatvan évvel ezelőtt ez a borozó képes volt bemutatni az akkori technológia mellett, milyenek a jó borok Magyarországon – mondta a minapnak Burgony Péter, a kvaterka projektvezetője. – Az említett technológia viszont nemigen fejlődött a nyitás óta. Az a retró életkép, ahogy egy mérőkanállal bort mernek egy fémtartályból, amit egy hűtőszerkezet tart hidegen, mára nem életképes koncepció. A borozó pincéjében egyébként még mindig megvannak a régi aggregátorok, amik működették a rendszert. Viszont az italban ez a fajta tárolás olyan oxidációs folyamatokat indít el, amelyek miatt előbb-utóbb elillan a bor íze.

Nem tűnik el, átalakul

Burgony Péter szerint a nosztalgikus módszert nem lehetett fenntartani: ők a kimérés helyett csapolt proseccot kínálnak majd a vendégeknek. Az egri és a tokaji borok mellett a hangsúly a Bükk tőkéiről származó italokon lesz, ennek a borvidéknek a bemutatása a fő cél. Tulajdonképp tehát az avasi rendezvények egy egész évben nyitva tartó, állandó pontjaként születik újra az emblematikus borozó.

Belső szeglet Fotó: Magánarchívum

Az új ügyvezető azt is elmondta, szándékukban állt megőrizni a hely báját, nem akarták teljesen megváltoztatni a belső enteriőrt: konzerválni szerették volna a tizennyolcadik századi építészet és szocializmus időszakára jellemző beltér hangulatát, mindezt a modern igényeknek megfelelő módon. Így mentve át a Tokaji borozót az útókornak.

További hírek

Olvasnivaló