Ugrás a tartalomra

Kézzel írott kódexben jegyezték fel a tanulók adatait és érdemjegyeit a Földes elődjében

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 27. kedd 10:17
Latin nyelven íródott 18. századi, hajdani osztálykönyv került elő egy kutatásnak köszönhetően Aradon. A kódex másolatát hétfőn adták át a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójának.
Fotók: Osztie Tibor

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium a Fráter György Királyi Katolikus Gimnázium és a Lévay József Református Gimnázium 1953-ban történt egyesítésével jött létre. A tantestület a két előd tanári karából alakult ki. Ez a kettős szellemi alap jelentette az iskola pedagógiai, szakmai és nevelési bázisát. Egyesültek az értékek és hagyományok, amit az utódok büszkén vállalnak ma is – mondta Veres Pál Miskolc polgármestere, a gimnázium volt igazgatója. 

Az iskola a minoritákhoz tartozott a 18. században, egészen a 19. század közepéig, amikor maga a rend kérte az államosítást, mert nem tudták már fent tartani a gimnáziumot. Így a hajdani dokumentumok a minorita rendnél maradtak, így vezettek a szálak Aradra, az ottani tartományfőnökség könyvtárába, ahol Gyulai Éva egyetemi oktató, nyugalmazott muzeológus rátalált a kuriózumra – hangsúlyozta a polgármester.

A kéziratos kódex egy nagy osztálykönyv, amely több mint 20 éven át tartalmazza a miskolci minorita kis gimnáziumba járt tanulók féléves és éves eredményeit – emelte ki a professzor asszony. Ebben a „calculusban” az érdemjegyeket még betűkkel jelöltek, így a nagy „A” betű számított a legjobbnak. De nem ez az egyetlen érdekesség, hanem az is, hogy egyfajta anyakönyvként is funkcionált a könyv, hiszen a diákok adatait is bele vezették az akkor tanító szerzetesek. A kódex tanúsága szerint jól megfértek egymás mellett a különböző felekezetekből és társadalmi rétegekből érkezett gyerekek, ezt pedig a nevekből és az édesapa foglalkozásából lehet kikövetkeztetni – tudatta Gyulai Éva. Hozzátette: már tíz évvel ezelőtt tudomást szerzett az irat létezéséről, de a másolás nagyon sok pénzbe került volna, így nem tudta kifizetni. Most azonban az aradi megyei könyvtár munkatársainak köszönhetően, akik digitális másolatot készítettek róla, eljutott Miskolcra. Kinyomtatva, két kötetben bekötve adományozták közösen Veres Pál polgármesterrel a Földes gimnáziumnak. 

- Kevés iskola van ma hazánkban, amely ilyen több évszázados múltra tekinthet vissza. Az, hogy ennek konkrét dokumentumai kerülhetnek az iskola állományába, az nagy öröm – emelte ki Fazekas Róbert, a gimnázium igazgatója, történelem tanár. A kódexben csodálatos hibátlan írással, jól olvashatóan van minden feljegyezve. Látszik, hogy sok volt a németes hangzású név, de mellette a hétköznapi foglalkozást jelölő magyar nevek is, amely azt jelenti, hogy befogadó iskola volt mindenki számára. Az igazgató azt ígérte, olyan helyre kerül az iskolában a két kötet, ahol a diákok lapozgathatják, szemügyre vehetik, de nagyon fognak rá vigyázni, hogy az utókornak megmaradhasson a múlt dokumentuma, melyet digitális formában is hozzáférhetővé tesznek a tanulóknak. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!