Ugrás a tartalomra

Kiállításon elevenedik meg a Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 11. csütörtök 20:11
A hatvanéves miskolci filmfesztivál emlékeiből nyílt kiállítás csütörtökön a Sub Rosa Cafeban.
Fotók: Osztie Tibor

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jubileumi programsorozatának keretében már áprilistól számtalan eseményt szerveznek a szeptember hatodikai rajtig. Idén egyszerre három jelentős filmes évforduló ad alkalmat az emlékezésre és ünneplésre. A huszadik CineFest mellett felidézik azt is, hogy harminc éves lett a CINE-MIS Nonprofit Kft., és hatvan éve hívták össze először a Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivált. Az évfordulók alkalmából olyan rendezvényekkel találkozhatunk, amelyek nem csupán a múltra tekintenek vissza, de - többek között az Észak-Keleti Átjáró Egyesület közreműködésével - Miskolc "filmfesztiválos" örökségét is felidézik majd.

A csütörtökön megnyitott kiállításon - az idén húszéves nemzetközi hírű moziünnep amolyan első tavaszi ráhangoló eseményén -, a Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál történetéből szemezgettek a tárlat összeállítói, amelyen közel három „cinefestnyi” intervallumra tekinthetünk vissza az elkövetkező egy hónapban.
 

Az 1964-ben „született” miskolci filmfesztivál emlékeiből álló kiállításon Madaras Péter a CineFest és a kapcsolódó jubileumi rendezvények programigazgatója kiemelte, hatvan évvel ezelőtt volt az első Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztivál, amit egyfajta jogelődjüknek tekintenek. Közel harminc éven keresztül országos jelentőségű, meghatározó rendezvénye volt Miskolcnak, amiről illendő megemlékezni. 

Bíró Tibor a CINE-MIS Nonprofit Kft. ügyvezetője, egyben a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fesztiváligazgatója az emlékeit felidézve arról beszélt, hogy érdeklődőként ő is ott volt ezeken az eseményeken. Amikor elindították a CineFest szervezését már volt mire építkezni, hiszen Miskolcnak volt egy erős fesztiválvárosi múltja. Számos korabeli filmes szakember, filmrendező jött el az első CineFest-re is előadóként, díszvendégként vagy látogatóként, akik korábban jelen voltak az 1964 – 1989 közötti fesztiválokon. 

A fesztiváligazgató ismertette, hogy most is sikerült jó néhány alkotót, résztvevőt felkutatni és meghívni Miskolcra, akik filmjeikkel anno itt voltak a fesztiválokon. Pénteken délután öt órától a Művészetek Házában egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetésen lehet velük találkozni, emlékeket idézni.  
 

Kapusi Krisztián várostörténésznek köszönhető a kiállítás szövegeinek összeállítása, amelyhez jól illenek Kerényi László korabeli, ma már archív fotói. A várostörténész szerint ezek a filmes események városunkban összekötik a huszadik és a huszonegyedik századot. Már 1939 nyarán Lillafüreden a Palota Szállóban volt egy nemzeti filmhét. A következő jelentős dátum 1964 – 1989, amikor a kiállítás tárgyát adó Miskolci Rövidfilm- és TV-fesztiválok zajlottak. Van tehát mire emlékezni ezen a tárlaton. Olyan kincsekre is rábukkantak az anyag válogatásakor Török Eszterrel, mint például egy Kudlik Júlia bemondónő által dedikált fesztiválújság. Mindezek a leletek, Kerényi László eredeti fotóival olyan anyaggá álltak össze, amely mindenképpen megtekintésre érdemes – mondta a kiállítás megnyitóján Kapusi Krisztián. 

A Széchenyi utca 21. alatti Sub Rosa Cafeban most megnyílt tárlat május 5-ig látogatható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!