Ugrás a tartalomra

Kijavítják a Miskolci Nemzeti Színház homlokzatát

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. április 24. szerda 15:35
A teátrum épületének egy részén a vakolat és több stukkó is megrepedt, az önkormányzat a statikai vizsgálatok után helyreállítja a klasszicista homlokzatot.

Fotó: Juhász Ákos

Hetek óta el van kordonozva a Miskolci Nemzeti Színház Széchenyi utcai homlokzatának egy része. A miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a vakolat és a stukkók állapota miatt az önkormányzat statikai vizsgálatot végeztet.

Amint írják, az utcafronti homlokzaton a vakolat és a párkányok alatti stukkó több helyen megrepedt. Hozzátették, a homlokzat lekerítésére és az átjáró lezárására azért volt szükség, mivel az emelőkosaras munkavégzés és a feltárás során vakolat pergett le az utcára.

Kiemelték, a vizsgálatokat folyamatosan végzik és a végleges statikai állásfoglalást követően kerülhet sor a teljes rekonstrukcióra. Addig is, amíg ez megtörténik, a biztonságos munkavégzés, de főként a gyalogosok védelme érdekében kint marad a kordon, így szabályozzák a területen a közlekedést.

A Miskolci Nemzeti Színháznak otthont nyújtó klasszicista és romantikus stílusú épületet 1847 és 1857 között emelték Cassano József tervei alapján. Az épületet közel százötven éves fennállása óta többször felújították, átalakították, de mindvégig megőrizte külső klasszicista és belső neobarokk jegyeit.

A színház honlapja szerint az épületen jelentős korszerűsítést végeztek az 1880-as években, amikor bevezették a központi fűtést és a légszesz világítást. Ekkor építették a tornyot, amely abban az időben tűzőrségi célokat szolgált, napjainkban pedig a pontos időt mutatja. 1957 és 1959 között az épületet ismét korszerűsítették és átépítették.

A legnagyobb szabású átalakulást a Miskolci Nemzeti Színház épülete a 90-es években élte meg. A Magyar Köztársaság Országgyűlése támogatást szavazott meg a színház rekonstrukciójára 1990-ben, a város önkormányzata is hozzájárult a költségekhez. A Bodonyi Csaba tervei alapján megvalósult rekonstrukció eredményeképpen az addigi nyolcezer négyzetméter alapterületű színház több mint a duplájára emelkedett, ma öt játszóhellyel rendelkező épületkomplexumban minden színházi álom megvalósítható.

Homlokzatát utoljára 2006-ban újították fel, mai színét ekkor nyerte el az épület.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!