Ugrás a tartalomra

Kilenc tábla: kilenc pont

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 24. kedd 14:35
Szimultán játékkal melegített az ifjúsági világbajnokságra a fiatal miskolci sakkozó. 
Fotók: magánarchívum

Idén novemberben az olaszországi Montesilvanoban rendezik az ifjúsági sakkvilágbajnokságot. A versenyen indul Király Lilla Virág is, aki komoly erőkkel edz a megmérettetésre. A felkészülés jegyében az Ózdi Sakk Sportegyesület színeiben játszó fiatal sportoló hétfőn adott szimultánt szülővárosában, Miskolcon az Otthonka Kávézó Bisztró Terasz asztalainál.

Kilenc ellenféllel játszott: mindegyik partit megnyerte. A 2007-es születésű lány kiemelkedő tehetség, ezt bizonyítja, hogy a sportág egyik legnagyobb hazai alakját, Almási Zoltánt is az edzői között tudhatja. Hetente egy napot tölt Budapesten, ahol a kilencszeres magyar sakkbajnok személyesen foglalkozik vele, de online is dolgoznak a fiatal tehetség játékán: jelenleg a megnyitási repertoárját szélesítik.

sakk

- A megnyitási variációim számítógépen vannak, taktikai feladatokat is online fejtek, és gyakran sakkozom az internetes platformokon. A többi munkát tábla mellett végzem az edzőimmel – mondta lapunknak Király Lilla Virág, aki az Otthonkába is edzésről érkezett, majd a kilenc táblás győzelem után várták az iskolai feladatai. A tizenöt éves sportoló második alkalommal adott a kávézóban szimultánt, de szeptember végén az ózdi egyesület tagjaival is tartottak neki ilyen típusú felkészülési edzést.

Lillának egyébként már van tapasztalata világversenyen: 2017-ben egy uniós sakkbajnokságon szerepelt kitűnően, és hozta el a 4. helyezést, 2019-ben pedig a tallinni ifjúsági EB-n végzett 5.-ként.

Szimultán játékban fogadóként is többször vett részt, két esetben Polgár Judit ellen. Első meccsükön, hat évvel ezelőtt a sakktörténelem valaha volt legjobb női játékosa diadalmaskodott. A második összecsapásukat nemrégiben, október 14-én a 9. Polgár Judit Világsakkfesztiválon játszották, ami remivel végződött. Nem volt idő befejezni az összes játszmát, így a magyar szuperbajnok döntetlent ajánlott, amit Lilla elfogadott végül, bár – elmondása szerint – még szívesen folytatta volna.

- A szimultán az adó fél számára megterhelőbb, mert több táblán kell játszani, nem lehet egy partiba belemélyedni. Kevesebb időm van ilyenkor átszámolni a variációkat, mint az ellenfélnek – vélekedett az Otthonkában tartott esemény kapcsán Király Lilla Virág.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!