Ugrás a tartalomra

Kilencedik évadát kezdi meg szombaton a garantált városnéző séták programsorozat

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 07. kedd 14:48
Már ismert, de újragondolt tartalmakkal, valamint újonnan bevezetett tematikus sétákkal várja idén az érdeklődőket a Tourinform iroda városnéző programja. Most szombaton meg is nyitják a kilencedik évadot, kerek évfordulókra emlékezhetnek együtt a csatlakozók.
Fotók: Horváth Csongor

Kedden, a Tourinform Miskolc főutcai irodájában tartottak sajtótájékoztatót, ahol Orosz Eszter, a MIDMAR ügyvezetője bejelentette, most szombaton elindulnak a garantált városnéző séták. Elmondta, az iroda 2015 óta szervezi meg a programot, ami évről évre egyre népszerűbb. A turisztikai szezonban, márciustól novemberig minden hónap második szombatján a belváros látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők különböző izgalmas tematikák mentén.

És immár harmadik éve színesítik a programsorozatot a Miskolc más részeiben szervezett séták, így idén a belváros mellett hat másik városrészt is bemutatnak az iroda idegenvezetői.

- Vannak olyan városrészek, amelyek szintén felfedezésre várnak, és rengeteg érdekes látnivalót, történetet tartogatnak - mutatott rá.

Hozzátette, az előző nyolc évadban összesen 108 garantált városnézést indítottak el, csak az utóbbi három évben közel félszáz ilyen eseményük volt, amelyeken több mint 1200-an vettek részt. Az ügyvezető szerint az utóbbi adat is jól mutatja, hogy a Covid-járvány miatt felértékelődtek azok a programok, amelyeket nagyobbrészt szabadtéren tartanak és viszonylag kötetlen formában élvezhetők.

Kupcsik Sarolta, a Tourinform Iroda vezetője, a városnéző séták ötletgazdája és egyik idegenvezetője rámutatott, a program iránt érdeklődők száma folyamatosan nő. Az előző év legsikeresebb garantált városnézésén közel százan vettek részt, ahol az Orgonák éjszakája országos programsorozat keretében szervezett városnézés közben orgonamuzsikát is hallgathattak két templomban.

- Törekszünk arra, hogy olyan helyszíneket is felkeressünk, amelyek egyébként nem látogathatók, vagy csak külön engedéllyel. Így lehetett például a színfalak mögé nézni a tűzoltóság és a vám-és pénzügyőrség miskolci épületében, vagy az MVK Zrt. telephelyén - sorolta.

Hozzátette, idén kínálnak olyan sétákat, amiket már ismerhetnek a résztvevők, de újakkal is igyekeztek megörvendeztetni őket.

Tóth-Bodnár Krisztina termékfejlesztési és marketingvezető - aki szintén idegenvezetőként vesz részt a sétákon - elmondta, a hagyományokhoz híven az idei tematika is tartogat néhány újdonságot. Júniusban például az igazság nyomába eredhetünk a belvárostól a Zsolcai kapuig, míg júliusban két új városrész – Martinkertváros és a Vasgyár – értékeit fedezhetjük fel szakavatott idegenvezető segítségével, de indul séta Görömbölyön és az Egyetemvárosban is a korábbi évekhez képest megújult tartalommal.

A sétaévad tehát március 11-én, 10 órakor indul a Tourinform irodától, és a város történetében nevezetes eseményekről szól, „10, 50, 200, 700 – Emlékezés kerek évfordulókra” címmel.

Minap-archív fotó: Juhász Ákos

A városnézésekre előzetes regisztráció nem szükséges, jelentkezni, jegyet váltani a helyszíneken lehet indulás előtt 10-15 perccel. A külső helyszíneken kizárólag készpénzzel lehet jegyet venni. A séták időtartama 1,5-2 óra.

A séták éves menetrendje a város turisztikai portálján megtekinthető, de itt is mutatjuk:

Március 11.    10, 50, 200, 700 – Emlékezés kerek évfordulókra
Április 8.    Mulandóságunk emlékei – séta a tetemvári temetőkbe
Május 13.    Templomok, szakócák és a kocsonya - Vármegyei értéktár
Június 10.    Az igazság nyomában a belvárostól a Zsolcai kapuig
Július 8.        Nyüzsgésből a csendbe – Séta az Avasi Arborétumba
Augusztus 12.    Céhek, kamarák, mesterek - ipartörténet a belvárosban
Szeptember 9.    Újragondolt vagy eredeti? – belvárosi házak egykor és ma
Október 14.    Az egykori Urak utcája és az Avasalja titkai
November 11.    Pick, Hercz és Ferenczi – Belvárosi zsidó emlékek

Garantált séták más városrészekben:

Május 27.    A kisvonattól a kohászokig - Séta Lillafüreden és Hámorban
Indulás 10:00 órakor a lillafüredi kisvonat állomásépületétől

Június 24.    Mocsárciprustól a tavirózsáig – Séta Miskolctapolcán
Indulás 10:00 órakor az Ellipsum Élményfürdő főbejáratától

Július 22.    Telep, tanya vagy kertváros? Séta Martinkertvárosban
Indulás 10:00 órakor a Martinkertváros központi buszmegállótól, a köztéri órától (Kisfaludy utca)

Július 29.    Munkástróntól a templomokig – Séta a Vasgyár környékén
Indulás 10:00 órakor a Munkástrón szobortól (Újgyőri főtér)

Augusztus 26.    A püspökségtől a borospincékig – Séta Görömbölyön
Indulás 10:00 órakor a Görömbölyi Művelődési Háztól (Szolártsik Sándor tér 4.)

Szeptember 23.     Selmecbányától Miskolcig – Séta az Egyetemvárosban
Indulás 10:00 órakor az Uni-Hotel főbejáratától.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!