Ugrás a tartalomra

Kilencedik éve folyamatosan zsugorodik a brit hadsereg

MTI
Utoljára módosítva
2019. augusztus 16. péntek 17:15
Kilencedik éve folyamatosan csökken a brit hadsereg létszáma, a védelmi minisztérium pénteken ismertetett adatai szerint a legnagyobb mértékben a szárazföldi erőké.

A konzervatívi kormány által előirányzott létszám 82 ezer fő a szárazföldi haderőnél, ettől azonban több mint hétezerrel elmarad a létszám, júliusban 74 440 katona szolgált a szárazföldi erőknél. Egy évvel ezelőtt még 76 880 főt tartották nyilván.

A királyi légierőnél (RAF) kisebb mértékű volt a csökkenés, de a 29 930-as létszám ott sem éri el az előírt 31 840-et. A királyi haditengerészetnél és a tengerészgyalogságnál a célul kitűzött 30 600 helyett 29 090-en szolgálnak.

A védelmi minisztérium közölte, sokat fáradozik azon, hogy eredményesebb legyen a toborzás. Hozzátette, hogy a szárazföldi erőknél ötévi csúcson van a jelentkezők száma. 

A statisztikák azt mutatják, hogy tavaly 13 520-an csatlakoztak a fegyveres erőkhöz, ez 1593-mal több az azt megelőző évi adathoz képest. A távozók száma 14 880-ra emelkedett a 2018-ban mért 14 860-ról.

A védelmi tárca a létszám folyamatos csökkenése ellenére hangsúlyozta, hogy a brit hadsereg továbbra is eleget tud tenni minden kötelezettségének.

A parlamenti ellenzék legnagyobb erejét adó Munkáspárt árnyékkormányának védelmi miniszterjelöltje, Nia Griffith viszont úgy fogalmazott, hogy a Konzervatív Párt 2010 óta tartó kormányzása alatt évről évre csökken a fegyveres erők létszáma, amely még "az általuk kitűzött célokat sem éri el".  

Parlamenti képviselők többször is szót emeltek az ellen, hogy egy magánszektorbeli cég, a Capita felel a toborzásért és a létszám megtartásáért. A vállalkozás 2012-ben nyert el egy csaknem 500 millió font értékű szerződést, de azóta egyetlen évben sem tudta teljesíteni a célkitűzéseket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!