Ugrás a tartalomra

A királynő visszatért, és pompásabb, mint valaha

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 23. kedd 15:01
Most már valóban látogatható a lillafüredi Zsófia-kilátó, kedden ugyanis ünnepélyes keretek között felavatták az első ilyen vidéki építmény korhű rekonstrukcióját.

A komplexum alapjául szolgáló eredeti kilátót 122 évvel ezelőtt, 1900 júliusában avatták fel, és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt - a "Szikla" nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna megépítéséig díszítette a Dolka-hegy déli oldalát.

A legendás épület és az odavezető bő egykilométeres tanösvény hosszú évtizedek után épült újjá, amire egy pályázaton nyert el bő 50 millió forintot a Magyar Természetjáró Szövetség és az Északerdő Zrt. A beruházás tavaly ősszel kezdődött - most pedig immár hivatalosan is átadták a kilátót.

Az ünnepségen többen is köszöntötték a vendégeket, köztük a társszervek vezetőit, a kilátó megépítésében szerepet játszó szakembereket, a szervezőket, és a kivitelezőket. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke felidézte, 122 évvel ezelőtt a helyi természetjáró egylet építette meg a kilátót, amit gróf Teleki Zsófiáról, az akkori főispán feleségéről neveztek el.

- A sokak által a kilátók királynőjének tartott épület végigélte a történelem viharait, most azonban megújulhatott, köszönhetően az állami erdőgazdaságok, köztük az Északerdő Zrt. közjóléti tevékenységének. Mi ugyanis gondoskodunk a természetről, annak védelméről, de arról is, hogy a természet áldásait közel tudjuk vinni az emberekhez - fogalmazott.

Kiss János (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő a sport és a természetjárás, az erdei turizmus fontosságát emelte ki beszédében. Méltatta a kormány ezeket támogató intézkedéseit, majd sorolta, milyen turisztikai és sportberuházások valósultak meg, vagy vannak folyamatban Miskolcon: megemlítette egyebek mellett az Ellipsum fürdőt, a diósgyőri várat, a stadiont, a kosárlabdacsarnokot.

- Nekünk tovább kell menni ezen az úton - húzta alá a politikus.

A kilátó nem csak a bükki, de az országos természetjárás alappillére is egyben. Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke felelevenítette, 2013-ban megállapodást kötöttek a kormánnyal arról, hogy turistautakat, kilátókat építenek, turistaházakat újítanak fel. Ezzel a munkával jól haladtak, "Soprontól a Bükkig" fejlesztések valósultak meg.

Nagy János, a Miniszterelnöki irodát vezető államtitkár részletezte, több mint 320 beruházást hajtottak végre természetvédelmi területeken 2010 óta, ezek összértéke elérte a 80 milliárd forintot, a regisztrált látogatók száma pedig 900 ezerről több mint 1,5 millióra nőtt azóta.

- Kevés demokratikusabb dolog van a természetjárásnál: ez nem kiváltság, élmény idősnek és fiatalnak, jómódúnak és kispénzűnek, a politikai pártállás sem számít. Az ilyen építkezések is az országépítés legdemokratikusabb formái. Valljuk, hogy Magyarország minden szegletét meg kell ismernünk, be kell járnunk, meg kell szeretnünk - emelte ki.

Lillafüred mára meghatározó és megkerülhetetlen turisztikai branddé vált hazánkban, de újabb hatalmas lökést adhat a térség egyébként is bővelkedő turisztikai kínálatának a kilátó átadása. Veres Pál polgármester érdeklődésünkre maga is elismerte: csodálatos a kilátás a kilátóból.

Horváth Csongor képgalériája

- Sokat egyeztettünk az építés során, köszönet jár a támogatóknak, a kormánynak, az Északerdőnek. Itt biztosan mindenki beleszeret Lillafüredbe - fogalmazott a városvezető, aki kiemelte: szeretnék folytatni a térség fejlesztését, átfogó tervüket már bemutatták a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, a szakmai támogatást megkapták tőlük.

- Keressük a forrásokat. Mindenesetre nagy előrelépés lesz, ha rövidesen elkezdődhet a Diósgyőrt Lillafüreddel összekötő kerékpárút kivitelezése. Jelenleg a közbeszerzési szakaszban vagyunk, de bízom benne, hogy jövő év végén egy újabb attrakciót adhatunk át itt, Lillafüreden - mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!