Ugrás a tartalomra

A kiszolgáltatottság helyett a függetlenség elérésére törekszünk

Buzafalvi Győző
Utoljára módosítva
2022. szeptember 18. vasárnap 19:24
Mindannyian jól tudjuk: az élet sosem történik egyenes vonal mentén. A válság megoldására nincs kész receptünk, ahogyan más városoknak sincs. Azt lépjük meg, ami jónak tűnik. Új rezsitámogatási rendszert vezettünk be, mi nem hagyjuk magukra a bajba kerülő budapestieket. Szociális intézményeinkben energetikai modernizálást hajtunk végre. A közösségi közlekedés korszerűsítése is fontos feladatunk. Ez egy teljesen új helyzet, és nagyon nehéz idők jönnek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy működtetni tudjuk a várost - fogalmazott a Miskolci Naplónak adott interjúban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Fotó:magánarchívum

1. Az elszálló energiaárak súlyosan érintik az önkormányzatokat is, kényszerpályára állítják. Milyen racionalizálási intézkedésekkel igyekeznek spórolni költségeiken? Milyen "receptjük" van a válság megoldására?

A városvezetés mindent megtesz azért, hogy mozgásban tartsa a várost, ameddig csak lehet. Amíg talpon van a Fővárosi Önkormányzat, addig mennek a buszok, a villamosok és addig lesz rezsitámogatás is. A pénzügyi racionalitás szempontjából egyelőre nem látható, hogyan fejezzük be a 2022-es évet, de nem fordulhat elő például az, hogy vonalakat szüntetünk meg, hiszen közösségi szolgáltatásokról van szó, amelyekre az embereknek szükségük van. A válság megoldására nincs kész receptünk, ahogyan más városoknak sincs. Ez egy teljesen új helyzet, és nagyon nehéz idők jönnek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy működtetni tudjuk a fővárost.
 
2. Milyen kihívásokkal kell szembenézniük energetikai szempontból, és ezekre milyen válaszokat terveznek adni?
 
A kiszolgáltatottság helyett a függetlenség elérésére törekszünk. A megújuló energiák használata, az energiahatékonyság, az energiatakarékosság már nemcsak olyan fogalmak, amik a jövőben lesznek fontosak, hanem most kell elérnünk ezeket a célokat. A közszolgáltatásaink jelenleg az orosz, sőt, a magyar politikai helyzettől is függenek, kiszolgáltatottságunk a város működésképtelenségével járhat. Ezért folytatjuk azt a programot, amelynek célja, hogy 2030-ra a fővárosi közszolgáltatások a Budapesten megtermelt energia felhasználásával működjenek.
 
3. A meghozandó vagy meghozott döntéseik mennyiben segítik csökkenteni a drasztikusan megemelt energiaárak miatti pluszköltségeiket?
 
Elfogadtuk például a Fővárosi Első Energiacsomagot, melynek részeként két órával rövidítjük le Budapest díszkivilágításának időtartamát, ezzel éves szinten négy napnyi közvilágítás árát fogjuk megspórolni. A téli időszakban éjfél helyett 10 órakor, a nyári időszakban hajnali 1 óra helyett este 11 órakor kapcsolják le a díszkivilágítást. Továbbá az ápolási tevékenységet nem végző intézményekben télen nem lehet 21 foknál melegebbre fűteni, nyáron pedig 25 foknál hűvösebbre hűteni a helyiségeket. Szociális intézményeinkben energetikai modernizálást hajtunk végre.

 
A közösségi közlekedés korszerűsítése is fontos feladatunk. Azonban tudni kell, hogy a Fővárosi Önkormányzat önállóan nem vethet ki adót, nem számolhat deficites költségvetéssel, illetve hitelt is kizárólag a kormány engedélyével vehet fel. A kormány viszont elkaszálta az Európai Beruházási Bank hitelének felvételét, amiből a villamos- és trolihálózatot fejleszthetnénk, ennek révén csökkenhetne a gázolajszámla és a károsanyag-kibocsátás. Ennek éppen a jelenlegi időszakban sok előnyét látnák a budapestiek, azonban a bérletek ára tíz éve változatlan, továbbra is elérhető áron biztosítjuk a közösségi közlekedést.

4. A lakosság bizalma a "szegény rokon", az önkormányzat iránt van. Nem az ispánokat, főispánokat hívják telefonon vagy keresik fel őket első körben gondjaikkal, problémáikkal, de még csak nem is a pártokat. Készítettek-e már konkrét cselekvési tervet az energiaár-robbanás ellensúlyozására, mérséklésére? Van-e lehetőségük a lakosok megsegítésére, például lakhatási és rezsitámogatással?
 
Bár a Fővárosi Önkormányzat a kormányzati elvonások és a válság hatásai miatt továbbra is nehéz helyzetben van, mégis fontosnak tartjuk, hogy segítsük azokat az embereket, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Ezért új rezsitámogatási rendszert vezettünk be. Bár a szociális támogatás elsősorban állami feladat, mi nem hagyjuk magukra a bajba kerülő budapestieket. A rászoruló családok és a létminimum alatti nyugdíjat kapók évi 48 ezer, a valódi átlagnyugdíj alatti nyugdíjjal rendelkezők évi 24 ezer forint támogatást kaphatnak, amit a gáz-, villany-, víz- vagy távhőszámlán írunk jóvá. Ezt a támogatást október elsejétől lehet igényelni.
 
5. Lesz-e második vagy további kör, ha igen, mit terveznek, hogy megállítsák a költségek elszaladását?
 
A rezsitámogatás bevezetése volt az első lépésünk, és a válság alakulását nyomon követve tovább dolgozunk azon, hogyan tudunk még segíteni.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!