Ugrás a tartalomra

Kiváló fürdőhelyeink vannak

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. június 29. szombat 16:34
Az elmúlt napokban ízelítőt kaptunk a kánikulából, a hőmérséklet emelkedésével pedig sokan a vízpartok felé veszik az irányt. Jó hírünk van számukra: a vízminőség alapján idén legalább öt kijelölt természetes fürdőhely várja a strandolókat a vármegyében.
A szezonban folyamatosan ellenőrzik a természetes vizek és a strandok vízminőségét /Fotó: Mocsári László

Az egyik legkedveltebb időtöltés nyáron a strandolás, nem véletlen, hiszen a kánikulában aligha találni kellemesebb felüdülést a hűsítő hullámok között való fürdőzésnél. Sokan ugyanis inkább a szabad vizeket részesítik előnyben a strandokkal szemben. Számukra jó hírekkel szolgált a vármegyei kormányhivatal, hiszen közölték: az általuk nyilvántartott és ellenőrzött kilenc természetes fürdőhely közül júniusig öt esetében jelentette be az üzemeltető, hogy kinyit ebben az évben, és még további egy fürdőhely megnyitása várható.

Ők nyitottak

A nyitást az Arló Suvadás Liget, a RádióM Mályi Plázs, a Muhi, RealXtreme Víziparadicsom, valamint a Vadna-Park Üdülőközpont 1. és 2. strand jelentette be. Közölték azt is, hogy a már nyitva tartó mályi és muhi fürdőhelyek szezon előtti vizsgálati eredménye kiváló, az arlói strandé pedig jó. A Vadnán található strandok szezon előtti mintáit még vizsgálják, a várhatóan kinyitó nyékládházi fürdőhely vizsgálati eredménye pedig kiváló. Kitértek ugyanakkor arra is, hogy az idei strandszezonban a Mango Beach - Mályi, a Tiszabábolna Babuna Beach és a mezőzombori Dorgói-tó strand nem nyit ki.

Mint azt már a Miskolc Televízió Kilátó című közéleti magazinműsorában Asztalos Ágnes vármegyei tisztifőorvos elmondta, a nyilvántartott természetes fürdővizek vízminőségét és a strandok közegészségügyi megfelelőségét a nyitvatartási szezon alatt a népegészségügyi hatóság helyszíni szemlével és laboratóriumi vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi.

Mocsári László képgalériája

Tájékozódni a fürdők állapotáról, minőségéről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszertani Központ honlapján tudunk, ahol a fürdőhelyek minősítését is megtaláljuk. A tűrhető kategóriába azok a vizek tartoznak, ahol előfordulnak olyan laboratóriumi paraméterek, amelyek jelzik, hogy a víz minőségére jobban oda kell figyelni, de az egészségre még nem jelentenek kockázatot. Jónak minősül egy fürdőhely vize, ha szinte minden rendben van vele, csupán egy-két dologra kell még odafigyelni. A kiváló pedig azt jelenti, hogy minden paraméter tekintetében megfelelő a víz. Ezeknél a minősítéseknél használhatjuk a fürdőhelyet, amikor azonban már olyan gond van, ami a fürdőzők egészségét veszélyeztetné, akkor megtiltják a fürdőzést.

Ez veszélyes!

Asztalos Ágnes felhívta a figyelmet, hogy a fürdőhely üzemeltetője, fenntartója is sokat tehet a jó minősítések érdekében. Ismernie kell például, milyen a vízutánpótlása, honnan kerül víz a tóba. Aztán: a tavat más célokra (horgászat, csónakázás) is használhatják – neki ennek megfelelően kell a medret időnként kotornia. Szemétgyűjtőket kell kihelyeznie, és arra is figyelmet kell fordítania, hogy nem történt-e rendkívüli esemény, például illegális szennyvíz-bekötés. A területet mindig tisztán, rendezetten kell tartania.

A vármegyei tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a vármegyében található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem kijelölt fürdőhely. Ott nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi felételek és követelmények, emellett a vízminőség sem monitorozott. Az ilyen helyeken történő fürdőzés – számos egyéb veszély mellett – a fertőzés kockázatával jár, ezért azok elkerülése érdekében a kijelölt természetes fürdőhelyek látogatása javasolt.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!