Ugrás a tartalomra

Klímasemlegesség: Miskolc is benne van az európai százban

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 13. szerda 14:43
Magyarországról mindössze három várost, Pécset, Budapestet és Miskolcot választották be a közé a száz európai város közé, amelyek az Európai Bizottság támogatásával dolgozhatnak azon, hogy mintavárosokként már ebben az évtizedben is nagy lépést tegyenek a klímasemlegesség irányába.
A HungAIRy-projekt levegőminőséget mérő egyik eszköze a városban. Fotó: Juhász Ákos

Az uniós „küldetésben” résztvevő magyar városok kedden online megbeszélést tartottak, amelyen szó esett arról is, hogy milyen, az önkormányzatokat és a lakosságot is érintő kezdeményezések indulhatnak el akár már jövő év elején – tájékoztatott a szerdai közleményében a polgármesteri hivatal. 
A programban közreműködő települések, így Miskolc is, olyan kísérleti és innovációs központokként működnének, amelyek jó példáit és jó gyakorlatait valamennyi európai város átveheti és alkalmazhatja majd 2050-ig, a klímasemlegesség elérésére kitűzött nemzetközi határidőig.
 
A „száz város misszió” kapcsán július 12-én délelőtt tartott online megbeszélésen a budapesti, pécsi és miskolci szakemberek nemcsak a távlati célokról ejtettek szót, hanem a három magyar város közötti együttműködés lehetőségeiről is. Az egyeztetések folyamatosak, a tervek szerint jövő héten is folytatódnak majd.
 
Az, hogy Miskolc bekerült a kiválasztott száz európai város közé, azért is jelent komoly sikert, mert az uniós projektben és a Nagy-Miskolc Programban megfogalmazott zöld célok tökéletesen illeszkednek egymáshoz.
 
A misszió célja, hogy a száz város 2030-ra klímasemlegessé váljon, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus visszafogását és az elnyelőkapacitások bővítését jelenti. A „Nettózéró” eléréséhez az önkormányzat és a városi intézmények mellett a gazdasági társaságoknak és a lakosságnak is aktívan tennie kell ahhoz, hogy elérjük a klímaváltozás lelassításához szükséges klímacélt és a következő nemzedékek számára fenntartsuk egy élhető, egészséges jövő lehetőségét.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!