Ugrás a tartalomra

Komoly gondokat okozhat a mezőgazdaságban az enyhe tél

MiskolcTV/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. január 06. péntek 11:20
Csütörtökön vármegyénkben megdőlt a melegrekord, Diósgyőrben 12.6 fokot mutattak kora délután a hőmérők.
A sétálóutcán is rügyezik néhány fa a januári tavaszban. Fotó: Horváth Csongor

Hetek óta tart az évszakhoz képest enyhe, már-már tavaszias időjárás az országban. Ami azonban az emberek számára kedvező, a mezőgazdaságban nagy problémát okoz, de például a miskolci jégpályát is hamarabb kell majd bezárni emiatt – derült ki a Miskolc Televízió Híradójának, a Miskolc Mának az összeállításából. 

A gazdáknak már a nyári aszály már így is súlyos problémát okozott, ezért különösen fontos lenne, hogy januárban megérkezzen a hóesés, hiszen az pótolná a vízhiányt. A Híradónak nyilatkozó kertész szerint, ha továbbra is marad az enyhe tél, az komoly gondokat okoz a mezőgazdaságban.

- Ez az enyhe időjárás plusz kiadást fog jelenti, mert a rovarkártevők elszaporodnak és a növényzet is, nem tudja, hogy mit csináljon, mert hát, ha a vegetáció elindul, a nedvkeringés, ha egy hideg jön, akkor pedig meg fog fagyni – mondta el Bodnár Imre, Crops Mezőgazdasági Kft. kertésze.

Bodnár Imre elmondta, a legnagyobb gondot a késői fagy okozhatja majd, hiszen mivel több gyümölcsfa is rügyezni kezdett, így az idei termés jelentős része megfagyhat. Nemcsak a fák rügyeznek egyébként Horváth Csongor fotóriporternk képein jól látszik, a több növény is rügyezik, illetve kivirágzott Miskolcon.

Más növények pedig virágoznak. Januárban ez meglehetősen szokatlan látvány. Fotó: Horváth Csongor

A miskolci jégpályán csütörtökön délben 8 fokot mutatott a hőmérő. A jó idő szemmel láthatóan vonzza a sportolni vágyókat, a szokatlanul meleg időjárás azonban, nemcsak a város szabadidőközpontjának üzemeltetésében is gondokat okoz – mondta el a Miskolc Városi Szabadidőközpont igazgatója.

- Hőmérséklet szempontjából most tavasz van, nem tél. Ha itt mondjuk tíz fokkal hidegebb lenne, annak nem örülne a lakosság, mi viszont igen, mert tovább tudnánk nyitva tartani a kettes pályát – mondta el Egri István, aki hozzátette, ha tartósan enyhe marad a hőmérséklet, félő, hogy korábban kell majd zárniuk, annak pedig nem fognak örülni a korcsolyázás szerelmesei. Azok sem, akik az enyhe időnek amúgy örülnének.

Márpedig a meteorológusok szerint marad az enyhe időjárás, a hóesés pedig szinte teljesen kizárt az elkövetkezendő tíz napban, és az előrejelzések szerint egyelőre biztos nem várható hőmérséklet csökkenés sem.

Debrecenben pedig a hóvirág is kibújt már a földből. Fotó: MTI

Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat miskolci meteorológusa a minap.hu-nak elmondta, a statisztikák szerint január elején szokott a leghidegebb lenni az évben, ez az időjárás azonban most rácáfol erre. 

- Alapvetően marad az enyhe időjárás, frontok jönnek, mennek fölöttünk. Ezek majd kedden hoznak jelentősebb csapadékot, de hó egyelőre nem várható egyáltalán, és úgy néz ki, a következő tíz nap során sem várható komolyabb lehűlés – hangsúlyozta a szakember.

Kovács Attila hozzátette, az utóbbi három év is enyhe időjárással indult. Legutoljára igazi téli hideg 2017-ben volt, akkor mínusz tizenöt fokos hőmérsékletet mértek a meteorológusok.

Az OMSZ beszámolói szerint egyébként az ország nyugati vármegyéiben még melegebb van, ott nem ritka a 18-19 fokos hőmérsékleti csúcs sem, az újév első két napjában megdőlt az országos melegrekord és ahogyan a térségünkben, úgy országosan sem várható komolyabb lehűlés a következő időszakban. 

A Miskolc Televízió összeállítása: 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!