Ugrás a tartalomra

Kompenzálná a közalkalmazottak bérében a rekordmagas inflációt az LMP

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 10. kedd 15:11
Az ellenzéki párt szerint a kormánynak kötelessége, hogy a közalkalmazottak bérében a lehető leghamarabb kompenzálja az egyre gyorsuló infláció hatásait.
Ungár Péter (LMP) frakcióvezető szerint az elmúlt hónapokban, a kampány hevében bejelentett béremelések semmit sem értek, mert azokat már rég elvitte az infláció. | Minap-archív fotó: Juhász Ákos

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében felidézte, hogy a KSH keddi jelentése szerint az éves infláció áprilisban már majdnem tíz százalékos volt, és ilyen magas drágulás utoljára húsz éve volt Magyarországon. Az infláció gazdasági hatása kettős: miközben a megugró adóbevételek miatt a költségvetés mozgásterét növeli, addig az alacsonyabb keresetűeknek szinte elviselhetetlen terhet jelent.

- Ezért az LMP álláspontja szerint a kormány kötelessége, hogy a közalkalmazottak bérében a lehető leghamarabb kompenzálja az egyre gyorsuló infláció hatásait. A közalkalmazottak ugyanis a 12 év Fidesz-kormányzásnak a legnagyobb vesztesei; ők azok, akik a legkevésbé részesültek az elmúlt évek növekedéséből - fogalmaz a frakcióvezető.

Az állami szektorban a bérhelyzet már a mostani válságot megelőzően is tarthatatlan volt meglátásuk szerint, a sok éves tapasztalattal rendelkező, diplomás közalkalmazottak bére jelentősen alacsonyabb volt a piacon dolgozó, betanított munkásokénál.

- Az elmúlt hónapokban, a kampány hevében bejelentett béremelések semmit sem értek, mert azokat már rég elvitte az infláció - teszi hozzá Ungár Péter.

Az LMP álláspontja szerint amennyiben a kormány nem szeretné megtartani „az ország legrosszabb munkáltatója címet”, akkor azonnal kompenzálnia kell az infláció hatását a közalkalmazottaknál, majd azt követően olyan átfogó és kiszámítható béremelési programot kell bejelentenie, mely végre garantálja, hogy az állami és a piaci bérek közötti tarthatatlan szakadék eltűnik.

További hírek

Olvasnivaló