Ugrás a tartalomra

Könnyebb óvoda-iskola átmenet? Az Áthidaló Programmal lehetséges!

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 28. csütörtök 10:40
A jövő a ma gyermekeinek kezében van. Épp ezért kell mindent megtennünk azért, hogy a jövő vezetői érzelmileg érett, mentálisan egészséges és kiegyensúlyozott, küzdeni és elengedni is képes felnőttek legyenek. (Támogatott tartalom.)

Ezt vallja Pincz Petra óvodapedagógus, tanító, az Áthidaló Iskola Előkészítő Program szakmai vezetője és alapítója, valamint a hozzá csatlakozott szakemberek egyre növekvő csapata is.

Hogy van-e szükség az óvoda-iskola átmenet megkönnyítésére és a gyerekek támogatására? Ez számukra nem is kérdés!

Békés átmenet az óvoda és az iskola között

Bár az óvoda-iskola átmenet különösebb támogatás nélkül, természetesen is lezajlik, egyáltalán nem mindegy, hogy a kicsik hogyan élik meg a változásokat és az akadályokat. Vannak igazán érett gyerekek, akiknek a negyvenöt perces órák, a monotonitás, a sok új kötelező feladat és a finommotoros képességeket igénylő aprólékos munkák nem okoznak gondot. Mások eltérő tempóban fejlődnek, lassabban érnek, bámészkodnak, vagy egyes részterületeken egy kicsit ügyetlenebbek.

Azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak lépést tartani a többiekkel, különféle módokon birkózhatnak meg a kudarccal. Akad, aki rosszalkodik, zavarja az órát, vagy más módon próbálja felhívni magára a figyelmet, mások inkább bezárkóznak, és így védik magukat.

Az Áthidaló Program segít naggyá válni

A nagycsoportos óvodások számára a nyolc és hat hónapos Áthidaló Iskola Előkészítő Program, vagy az intenzív, négy hónapos kurzus hasznos elfoglaltság és páratlan élmény. A kezdetben mozgékony, szabálytartást nem ismerő, huncut apróságokból a program végére valóban iskolaérett, lelkes kis elsős válik.

A programban az írás alapjául szolgáló egyre aprólékosabb mozdulatokat a gyerekek lépésről lépésre ismerik meg és sajátítják el. Megtanulják, hogyan koncentrálhatják figyelmüket egy-egy feladatra, és megszerzik az iskolai sikerekhez szükséges alapképességeket, miközben hétről hétre jókat játszanak a program pedagógusaival.

Miskolcon is elérhető az Áthidaló Program!

László Lórándné Orsi gyógypedagógus-szomatopedagógus, TSMT terapeuta és Áthidaló oktató várja a gyerekeket Miskolcon, hogy együtt készüljenek az iskolára! A 2022. szeptemberében induló csoportokba a jelentkezés már megkezdődött.

Miért érdemes csatlakozni az Áthidaló Programhoz?

Az áthidalós gyerekek számára nem okoz gondot a negyvenöt percig való figyelés, és mivel megtanulták, tudják, hogy a tanító néninek vagy bácsinak mindig szót kell fogadni. Képesek betartani az egyes szociális helyzetek szabályait, szívesen és lelkesen néznek szembe akár kihívást jelentő feladatokkal is, és nem riadnak meg, ha olyan helyzetbe kerülnek, ami újdonságot jelent számukra.

A szülőknek pedig megnyugvás, hogy az Áthidaló Iskola Előkészítő Program pedagógusai mind gyógy- és fejlesztőpedagógusok, óvónők és tanítók, akik hatékonyan tudják felkészíteni a gyerekeket az intézmények és az oktatási rendszer által megfogalmazott elvárásokra. A program során az egyes eltéréseket kiszűrjük, így, ha egy kisgyerek bármilyen fejlesztésre vagy támogatásra szorul, a program szakemberei azonnal biztosítani tudják neki a szükséges fejlesztéseket.

Csillagsodrás: Mesék különleges gyerekeknek és szüleiknek

Pincz Petra nemcsak szeret, mer is álmodni. Munkája nyomán bölcsőde nyílik, egyedi fejlesztőjátékok készülnek és mesekönyv jelenik meg. Legújabb projektjét, a Csillagsodrás: Mesék különleges gyerekeknek és szüleiknek mesekönyvet Z. Kocsis Blanka szövegíró-íróval karöltve álmodta valósággá.

A május végén megjelenő kötet szereplői olyan ’átlagos’ kisfiúk és kislányok, akik talán kicsit lassúbbak, hangosabbak vagy izgágábbak, mint a többiek, ezért nem passzolnak tökéletesen a kirakósba. Tudják, ők azok, akik a csapatban néha lemaradnak, zavarják a többieket vagy nekikeserednek. Felettük hümmögnek sokatmondóan a felnőttek és miattuk aggódik a legjobban az anyukájuk.

Hogy mi a megoldás, ha a nagycsoportos szétszórt, mélázó, lassú vagy éppen hangos és többet bohóckodik a kelleténél? Ismerje meg az Áthidaló Iskola Előkészítő Programot közelebbről itt!

További hírek

Olvasnivaló