Ugrás a tartalomra

Könyvtárhasználati verseny volt a Földesben

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 18. kedd 11:41
Idén a miskolci Földes Ferenc Gimnázium adott helyszínt a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny megyei fordulójának.

Az 1993 óta működő országos verseny  kiemelt támogatója az EMMI és a Nemzeti Tehetségprogram. A 7-10. évfolyamos tanulók két korcsoportban mutathatják meg tudásukat ezen a háromfordulós egyéni versenyen.
A XXI. században különösen fontos az információk hatékony elérése, melyben a könyvtárak hatékonyan tudnak segíteni. A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok könyvtári használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk, melynek témája idén a világűr és az ember volt.
A 2019/2020-as tanévben 51 település 106 iskolája kapcsolódott be a versenybe. A megyei fordulóra megyénkben 12 tanuló jutott be, ők mérték ma össze tudásukat.
Könyvtárhasználatot minden iskolában tanítanak, de ez a tudás igazán csak akkor képes rögzülni, ha a gyakorlatban is használják. 
Ahhoz, hogy valaki jó eredményt érjen el a versenyen,  ismernie kell a könyvtárak és a források alapvető jellemzőit, használatuk módját, a katalógusokban és más adatbázisokban való keresést, valamint a minőségi hírek, információk jellemzőit. Ez mind olyan tudás, ami a hatékony tanuláshoz és az önálló, felelős gondolkodáshoz szükséges. 

További hírek

Olvasnivaló