Ugrás a tartalomra

Kora délután megkezdte szereplését Guzi Blanka kistokaji öttusázó az olimpián

DVTK
Utoljára módosítva
2024. augusztus 08. csütörtök 15:28
Közeledik a várva várt nap, amikor újra diósgyőri sportolónak szurkolhatunk világversenyen.
Fotók: DVTK

Párizsban Guzi Blanka öttusázónk a DVTK 17. ötkarikás indulója lesz, aki augusztus 8-án, csütörtökön 14:30-kor kezdi meg szereplését a világ legnagyobb sporteseményén. Cikkünkben összeszedtük a teljes időrendet és bemutatjuk a sportág lebonyolítását azoknak, akik még nem ismerik úgy az öttusát - írja weboldalán a DVTK. 

Időrend

Augusztus 8. (csütörtök) 14:30 - rangsoroló vívás

Augusztus 10. (szombat) 9:30 | 13:30 - elődöntők (A|B)

Augusztus 11. (vasárnap) 11:00 - döntő

Lebonyolítás

Guzi Blanka öttusában áll rajthoz a párizsi olimpián. A női egyéni versenyben 36 sportoló, köztük piros-fehér indulónk száll harcba az érmekért. A program a körvívással kezdődik, amely során mindenki vív mindenkivel párbajtőr nemben 1 tusra, azaz 1 találatra. Így 35 asszó (vívó menet) vár Blankára az első számában, amiért a győzelem és vereség arányában kap majd pontokat. A körvívás emellett az öttusa kulcsfontosságú száma, ugyanis az itt megszerzett pontokat az egész verseny során „viszik magukkal” az indulók, azaz nincs lehetőség ennek javításra sem az elődöntőben, sem a fináléban - tájékoztatnak. 

Ezt követően indul az elődöntő A és B csoportban 18-18 indulóval, ahol a már a körvívásban megszerzett pontok is számítanak. Az elődöntő a díjugratással kezdődik, amiben véletlenszerűen sorsolt lovakkal versenyeznek az indulók különböző akadályokon, amiken, ha hibáznak vagy a megadott időtől lassabban teljesítik a pályát mínusz pontot kapnak. Ezt követően a bónuszvívás következik, ahol az utolsó két helyezettől előrefelé haladva vívnak a versenyzők egymással úgy, hogy mindig a győztes marad a páston és a sorban következővel vív tovább. Természetesen minden győzelem plusz pontot ér - részletezik. 

A harmadik tusa az úszás, ahol 200 métert teljesítenek a versenyzők és az időeredményeikért kapnak pontokat. A 4. és 5. számra egymással párhuzamosan kerül sor az úgy nevezett „laser run” számban, ahol 5x600 méteres futás közben négy alkalommal lőnek a versenyzők. Az utolsó számban az aktuálisan élen álló versenyző indul először, míg a mögötte lévők hátrányát átváltják másodpercekre, akik ezek szerint követik őt, így a célbaérkezés a végső sorrenddel fog megegyezni. Az elődöntőkből az első 9 helyezett váltja meg helyét a fináléba, amely lebonyolítása ugyanígy néz ki. A döntőben csak a körvívás eredményit viszik magukkal a versenyzők, azon kívül „tiszta lappal” indulnak - számolnak be. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!