Ugrás a tartalomra

A kórházparancsnokok feladata a védekezés segítése

mti.hu
Utoljára módosítva
2020. március 30. hétfő 15:52
A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, országos kórházfőparancsnok az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Halmosi Zsolt hozzátette: a kórházparancsnokok kinevezésének az volt a célja, hogy az egészségügyi intézmények fel tudjanak készülni a következő időszakra. Mint mondta, a szűk kapacitások rendelkezésre állása esetén életek múlnak majd azon, hogy pontosak legyenek a kórházaktól az eszközökről, humánerőforrásról kapott információk, az esetleges átcsoportosítások miatt. Ezeknek az adatoknak a validálása, ellenőrzése kiemelt feladata a kórházparancsnokoknak.

Kiemelte: a kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntéseket. Feladatuk a gyógyítási folyamat zavartalanságához szükséges készletek, védőeszközök rendelkezésre állásának biztosítása és az eszközök vagyonbiztonsága - jegyezte meg. Szólt arról is, hogy a kórházak vezetői két területen kötelesek eleget tenni a kórházparancsnok utasításának: a vagyonbiztonságban és a járványügyi szabályok betartásában.

Ismertette: Orbán Viktor miniszterelnök 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki kórházparacsnokokat, akiknek gondoskodniuk kell arról, hogy ha az adott egészségügyi intézményben bármilyen hiány felmerül, akkor jelezzék számára ezt a hiányt, az országos törzsön keresztül pedig segítséget fognak kapni.

Halmosi Zsolt rendkívül fontosnak nevezte az egészségügyi intézményekben a járványügyi szabályok betartását, a kórházparancsnokok személyes részvételükkel, ellenőrzésekkel tudnak erről gondoskodni. Az sem titok, hogy néhány olyan eszköz, amelyet a gyógyítás céljára biztosított Magyarország, nem oda került, ahova kellett volna - mondta, hozzátéve: a kórházparancsnokok kiemelt feladata az eszközök megóvása.

Az online sajtótájékoztatón Kiss Róbert, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt: az állampolgárok többsége megértette a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, de már 739 esetben kellett  a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek. Elmondta: 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk. Kérdésre válaszolva elmondta: az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására - például a piacok esetében -, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

Szólt arról is, hogy a rendőrség folytatja a több mint 9 ezer elrendelt hatósági házi karantén ellenőrzését, ezt már több mint 57 ezerszer megtették. A lakosság jelentős része megértette az operatív törzs kérését a hatósági házi karantén betartásáról, azonban már 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel, 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben pedig figyelmeztettek.

Ismertette: az operatív törzs folyamatosan elemzi és értékeli a kialakult helyzetet és vasárnap arról döntött, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ez azt a célt szolgálja, hogy az Európai Unió a védekezéshez szükséges eszközöket felhalmozza, és azok a tagállamok, amelyek vállalják készletek tárolását, támogatást kérhetnek a bizottságtól. A határőrizetről szólva elmondta: belépő oldalon kizárólag a teherforgalomban van fennakadás Röszkénél és Csanádpalotánál, kilépő oldalon pedig a személyforgalomban Csanádpalotánál.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi indokolja a katonák utcai jelenlétét, azt mondta: a Magyar Honvédség jelentős szolgálatot tesz a magyar embereknek, segítenek a rendőrségnek a határellenőrzésben, a megyeszékhelyeken a közbiztonság erősítésében.  Nemcsak a katonákkal, hanem a közterület-felügyelőkkel, polgárőrökkel is találkozhatnak az utcákon, mivel rendkívüli helyzetben mindenkinek a segítségére szükség van - mondta Kiss Róbert, köszönetét tolmácsolva a rendőrség munkáját segítőknek.

Az itthoni tömeges maszkgyártási lehetőséget firtató kérdésre azt mondta: Magyarországon is megindult a maszkok gyártása, a büntetés-végrehajtás varrodáiban 24 órában készülnek maszkok. Hozzátette: Törökországból érkezett 6,6 millió maszk előállítására alkalmas alapanyag, ebből napi 33 ezret állítanak elő. Hozzátette: a Magyarországon gyártott maszkokat is elsősorban az egészségügyi dolgozók ellátására tervezték.

(Borítókép: Szabó Géza főigazgató főorvos (b) és Fábián Bertold rendőr alezredes, kórházparancsnok a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet egyik irodájában. Fotó: Komka Péter, MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!