Ugrás a tartalomra

A kormány a vártnál nagyobbat szigorít a csokon és a Babavárón - a HVG összegyűjtötte az új szabályokat

minap.hu - HVG
Utoljára módosítva
2023. július 13. csütörtök 19:22
Megszűnik a csok, csak a „falusi csok” marad. Csak használt lakás vásárlására azt sem lehet majd igényelni, muszáj lesz korszerűsíteni vagy bővíteni. Új lakásra vagy családi házra lehet majd igényelni, de használtra több támogatás jár. Az illetékkedvezmény a jelek szerint megszűnik.
Fotó: Internet (illusztráció)

A jelek szerint a kormányban lezárult a vita arról, hogy a „falusi csokot” kiterjesszék-e az összes 5 ezer fő alatti településre – erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt a kormányinfón. A kabinet ugyanis közzétette a kormányrendeletet, amely 2024. január 1-jével lezárja a normál csok-igénylések határidejét, egyszersmind meghatározza az új csok feltételeit.

A kistelepülések mellett a tanyáknál is megmaradnak a kedvezmények. A preferált kistelepülések mellett a nagyobb városokban is megmarad a csok, ehhez azonban az kell, hogy a település külterületén legyen az ingatlan, a megnevezése birtokközpont vagy tanya legyen, ez utóbbinál természetesen elvárás, hogy lakóépület is legyen rajta – írják az új szabályokról a Bankmonitor.hu elemzői. Fontos tudni, hogy a kistelepülések listája is módosul a jövő évtől.

Az új lakások esetén mégsem emelkedik a lakástámogatás összege. A bejelentés alapján arra lehetett következtetni, hogy a kistelepüléseken fekvő új építésű ingatlanok esetében érdemben megemelik a támogatás összegét. A rendelet azonban ilyen kitételt nem tartalmaz, az új lakások esetében a kedvezmény összege nem emelkedik. 

További részletek a HVG honlapján, kattints IDE

Olvasnivaló