Ugrás a tartalomra

Kormányinfó: akik az átlagnál több áramot és gázt fogyasztanak, a piaci árat kell fizetniük

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. július 13. szerda 16:12
Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány - jelentette be szerdán Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, Európában mindenhol nagyon nehéz az energiahelyzet, eljött az a pillanat, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek. Gulyás Gergely elmondta, a háború és a szankciók miatt drasztikusan emelkednek az árak, energiaválság alakult ki. Az áram ára öt-, a gáz ára a hatszorosára emelkedett, és ennek a növekedésnek nem látszik a vége.

- Világossá vált, hogy valószínűleg Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra - tette hozzá a miniszter.

Bejelentette, energia-veszélyhelyzetet hirdetnek, és hét pontban foglalják össze a cselekvési tervüket, ezek az intézkedések augusztusban lépnek életbe. Úgy gondolják, ezekkel biztosítani tudják, hogy legyen elég energia télen, és hogy a rezsicsökkentés fenntartható legyen.

Az intézkedési terv pontjai:

- hazánk másfél milliárd köbméterről 2 milliárdra növeli a hazai gázkitermelést

- felhatalmazták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékig töltöttek a tárolók, az év egynegyedében az ország teljes gázellátását képesek lennének biztosítani

- kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára

- az év végéig jelentősen fokozzák a hazai szénbányászatot

- a Mátrai erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani

- kezdeményezik a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását

- látják, hogy elhúzódik a háború, akadozik a gazdaság, rendkívüli állapot van, ezért minden olyan magyarországi szereplő, aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte - Gulyás Gergely.

Így aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie kell a fogyasztását; ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy. A rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti. Ma az átlagos havi fogyasztás az áram esetében 210 kw/hónap, a gáznál 144 köbméter/hó.

A kormánynak van vészterve, haváriaterve arra az esetre, ha nem lenne gáz, van egy lekapcsolási sorrendjük, de itt még nem tartunk, mondta Gulyás.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a magyar kormány is tervez-e olyan korlátozásokat, amelyeket Nyugat-Európa több országában már bevezettek. Gulyás azt mondta, ilyen nem lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!