Ugrás a tartalomra

Kormányinfó - hideg élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzt

telex.hu
Utoljára módosítva
2023. június 19. hétfő 10:51
A hétfői kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy határozott a kormány: ideiglenesen nemcsak meleg élelemre, hanem hideg élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzeket.

A Telex.hu élő tudósítása szerint a miniszter azt mondta: augusztus 1-jétől december 31-éig van erre lehetőség. Ebben az időszakban a munkáltatók a szépkártya keretet további 200 ezer forinttal megemelhetik.

Arról is döntött a kormány, hogy az extraprofitadóra kötelezett gyógyszerforgalmazók július 1-től az extraadó felét, tehát 20 százalékot leírhatnak az adójukból, ha ezt kutatás-fejlesztésre (K+F) fordítják.

A gyógyszergyártók extraprofitadóját megfelezték, és a mai döntés alapján még egyszer meg lehet felezni, ha K+F tevékenységre költik azt a pénzt a cégek.

A kormány szerint a vállalkozásoknak az energiaárak okozzák a legnagyobb gondot, főleg a villanyárak, ezért a kormány júliustól a legmagasabb árat 200 euró/megawattban állapítja meg, ennyiért vehetik majd az áramot a mostani 320 euró/per megawatt helyett. Ez 3 szektort érint: feldolgozóipar, szálláshelyek, raktározás-szállítás. Ez Gulyás Gergely szerint több mint 5 ezer vállalkozásnak segít, és 40 milliárdos kiadást jelent.

További hírek

Olvasnivaló