Ugrás a tartalomra

A koronavírus-járvány idején is szükség van véradókra

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 14. szerda 10:36
A kisebb beavatkozások elhalasztása miatt ugyan a vérfelhasználás lecsökkent, de a véradási lehetőségek száma is kevesebb. A biztonságos ellátás érdekében a véradás szabályai szigorodtak: nem adhat vért például, aki az utóbbi két hétben külföldön járt, az elmúlt két hétben tünetei voltak, vagy fertőzött személlyel találkozott.

Időpontfoglalással, maszkban érkeztek a jelentkezők a keddi városházi véradásra. Belépéskor hőmérsékletet mértek és a kézfertőtlenítés is kötelező volt. Krisztina rendszeres véradó, és négygyermekes anyukaként a jelenlegi helyzetben is fontosnak tartja, hogy másokon segítsen.

– Én is olvastam arról, hogy ebben a járványidőszakban nagyon kevesen adnak vért, kifejezetten emiatt jöttem el ma – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kozsnyánszkyné Kiss Krisztina.

A szakemberek számtalanszor felhívták már arra a figyelmet, hogy mivel a koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, így az vérátömlesztéssel nem adható tovább. A járvány óta sokan félnek közösségbe menni, és a rendszeresen vért adók közül is többen betegek, de a véradási lehetőségek száma is lecsökkent. Molnár Marietta, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének területi véradásszervezője kiemelte, a járványügyi előírások maximális betartásával szervezik meg véradásaikat.

Molnár Marietta (középen): a járványügyi előírások maximális betartásával szervezzük meg a véradásainkat. | Fotó: Juhász Ákos

– A véradók száma amiatt is csökkent, mert sokan home office-ban dolgoznak, így a munkahelyekre nem tudunk kiszervezni véradást – tette hozzá.

A járványhelyzetben a véradásnak szigorú feltételei vannak: aki átesett a koronavírus fertőzésen, meggyógyult és tünetmentes, az 21 nap múlva adhat vért. Akiket beoltottak, azok pedig akár már másnap is lehetnek véradók. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese hangsúlyozta: a Magyarországon engedélyezett vakcináknál nincs kivárási idő. – Ha valaki ma megkapja a vakcinát, akár már holnap is jöhetne vért adni, de mindenesetre arra kérjük a potenciális jelentkezőket, hogy csak akkor jöjjenek, ha valóban jól érzik magukat.

A főigazgató-helyettes azt is elmondta, hogy a vírushelyzetben a vérfelhasználás lecsökkent, mert a halasztható műtéteket, vagy a vérkészítményeket igénylő beavatkozásokat később fogják csak elvégezni. A járvány előtt országosan 1500 egységnyi vérre volt szükség naponta, jelenleg ez a szám 1100 egységre csökkent. A biztonságos ellátás érdekében azonban a vérkészítményekre továbbra is folyamatosan szükség van.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!