Ugrás a tartalomra

Koronavírus – Miskolcon is több intézményt bezártak

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 11. szerda 17:50
Veszélyhelyzetet hirdettek az országban a koronavírus miatt. Mától nincsenek előadások a színházban és a Művészetek Házában, április közepéig lemondták a hangversenyeket is. Az egyetemeket pedig a kormány szerdai döntésének értelmében bezárták. Az általános- és középiskolákat az intézkedés nem érinti. Ott zavartalanul mehet tovább a tanítás, de a március 15-ei ünnepséget sehol sem tartják meg. Az éjféltől érvényben lévő rendelkezések értelmében a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri események rendezését megtiltották.

Több mint 121 ezer ember – ennyien betegedtek meg eddig a világméretű koronavírus-járvány miatt. A fertőzöttek és a karanténba került emberek száma Magyarországon is napról napra nő. Az európai gócpontnak számító Olaszországban már több mint tízezren betegedtek meg, az áldozatok száma pedig már meghaladja a 600-at.

Az országos veszélyhelyzet elrendelése miatt átmenetileg betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Az iskolákat viszont egyelőre nem zárják be.

Pánikra semmi ok, olvasható azon a videón, amit az iskolában folyamatosan vetítenek. A Lévay József Református Gimnáziumban a diákok figyelmét a rendszeres kézmosásra hívják fel. Az iskola nem zár be, a március 15-ei nagy ünnepséget viszont itt sem tartják meg. Ábrám Tibor, az intézmény igazgatója elmondta, a műsorról felvételt készítenek az Avasi református templomban, és ezt osztják majd meg a diáktársakkal.

Illusztráció | Fotó: Juhász Ákos

Az iskolákat a kormány szerdai döntése értelmében nem zárják be. Az egyetemek működését viszont korlátozzák. Távoktatásban folytatódik a képzés, ennek részleteit már elkezdték kidolgozni a szakemberek.

Bár a tiltás csak éjféltől lép életbe, a Miskolci Nemzeti Színház előadásait már szerdán sem tartják meg. Béres Attila igazgató úgy fogalmazott: „óriási fájdalom”, de mától sem a Nagyszínházban, sem a Kamaraszínházban, sem a Játékszínben nem lesznek előadások, bizonytalan ideig.

A Művészetek Háza rendezvényeit elhalasztják. Az előadásokra megvásárolt jegyek érvényességéről hamarosan tájékoztatják a közönséget. Kísérjék figyelemmel a muhamiskolc.hu weboldalt, vagy a muhamiskolc hivatalos Facebook oldalát.

A járványügyi helyzet miatt beutazási tilalmat rendeltek az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkre. A magyar állampolgárokat beengedik, két hétig azonban otthoni karanténban kell maradniuk. A szlovén és osztrák határokon pedig visszaállítják a határellenőrzést.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!