Ugrás a tartalomra

Közel háromszázan Hesseltek a város legújabb játszóhelyén

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. április 16. kedd 14:37
Harsányi Attila indította be a tavaszi szezont a Tudomány és Technika Háza színpadán: a Rudolf Hess tízparancsolata című sikerdarabot hozta Miskolcra.
Fotók: BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda

Hétfő délután a TTH színpad még egy háromszáz fős előadóterem volt fényekkel és hangtechnikával. Estére azonban színjátszóhellyé vált. Átesett a tűzkeresztségen, felavatták: nem pezsgőt vágtak az oldalához, hanem a teltházas nézőteret kínálták meg egy súlyos élménnyel.

Rudolf Hess tízparancsolata
Rudolf Hess: Harsányi Attila
Rendező: Tapasztó Ernő
Bemutató: 2008 március 28., Arad

Alina Nelega monodrámája tíz jelenetben mutatja be Rudolf Hess utolsó napját. A nemzetiszocialista politikust, Adolf Hitler egykori helyettesét már a második világháború idején is zavart elméjű férfinek tartották. Ez az őrület hajlik fortissimoba 47 év fogság után.

Hess aktív időszakában is ambivalens személyiség volt. A Müncheni Egyetemen tanult geopolitikát. Belépett az NSDAP-be, miután hallotta Hitlert szónokolni. Ott volt a landsbergi börtönben és bábáskodott a Mein Kampf születésénél. A náci hatalomátvételt követően ő lett a helyettes Führer, a Vezér önálló gondolatoktól mentes árnyéka. A második világháború kitörésével azonban árnyaltabb lett a kép: igyekezett kibékíteni Hitlert és a szövetségeseket. Nürnbergben példát statuált vele a nyugat: nem találták vétkesnek a háborús bűnök és az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények terén, azonban életfogytiglani börtönre ítélték.

A szerzőnő az önjelölt náci béketeremtő minden kétkedését, bizonyosságát, motivációját, eszméjét, bűnét és meghurcolását beledarálta az őrület fasírtjába. Míg az egyik jelenetben racionális érvek mentén győzi meg a közönséget arról, hogy a leghidegebb számítások mentén igenelte a népirtást és a fajelméletet, pár perccel később Hess már Isten figyelmét követeli; dacos kisfiúként kap az anyja mellei után. Meggyőződése, hogy neki jár az égi kegyelem, a fejében tökéletesen megfér: jó náci-jó német-jó keresztény volt.

Harsányi Attila pedig együtt lázad Hessel, emelkedik Istenhez Messerschmittjén, zuhan vissza az emlékek hányásszagú hajófenekére, nyersen tépi helyette a húst, élvezi a ragadozó felsőbbrendűségét a szexualitásban. Kézen fogva vezeti karakterét a halál bensőséges pillanatáig.

Egy 93 éves háborús bűnös és egy 50 éves színész egyszemélyes utazása a darab, és Harsányi Attila nem tesz egyetlen külön lépést sem. Ez a kapcsolódás pedig alapjában határozza meg a nézői élményt.

A TTH színpadot megálmodó mecénás, Hajdú László azonban nem csak Hesselni hívja a Miskolciakat. Az előadást zongorára hangolt állófogadás előzte meg, utána pedig beszélgetésre invitálta a közönséget: a Rudolf Hessből épp csak Harsányi Attilába visszaváltozó színészt lehetett kérdezni a darabról. A TTH színpad viszont már nem változik vissza: megfordíthatatlanul színtérré avanzsált.

A tavaszi évad további fellépői:
április 29. Szélell Szemben /Jordán Tamás
május 06. Már majdnem az, de még nem /Laár András
május 13. Háttérsztorik /a Miskolci Nemzeti Színház Művészei
május 27. Hallgatni akartam /Hegedűs D. Géza

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!