Ugrás a tartalomra

Közel negyven munkáltató mutatkozott be az egyetem állásbörzéjén

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 10. szerda 18:07
A KarrierFeszt 2024 rendezvényen a Miskolci Egyetem idén már huszonnyolcadik alkalommal tette lehetővé, hogy a hallgatók helyben találkozhassanak potenciális munkaadóikkal, tájékozódjanak a karrierlehetőségekről.
KarrierFeszt a Miskolci Egyetemen. Fotók: Osztie Tibor

Az egyetemi állásbörze, amelyet 1996 óta rendeznek meg, elsősorban a diplomás álláskeresők számára, második éve vette fel a KarrierFeszt nevet. Mint Horváth Zita rektortól a megnyitón megtudtuk, azért, mert ez a név jobban kifejezi azt, hogy nem csak egy vállalati seregszemléről van szó, hanem sok éves vagy akár évtizedes együttműködésekről is az egyetem és a helyi cégek között. Velük együtt tudják megrendezni évről évre Észak-Magyarország legnagyobb álláskereső, állást kínáló karrierfesztiválját, amely többről szól, mint a szabad pozíciók bemutatásáról. Ezek a vállalatok, legyenek kis- és középvállalkozások vagy nagyvállalatok, szinte mindannyian partnerei is az egyetemnek, más és más együttműködésekben, közös projektekben, mint például a duális képzések. 

- Azt reméljük, hogy a helyi vállalkozások nálunk az egyetemen, amely egy regionális tudásközpontja az észak-magyarországi térségnek, megtalálják leendő munkavállalóikat. Sokan gyakornokokat, duális- és kooperatív hallgatókat foglalkoztatnak, akikből később a munkatársaik lesznek. A Miskolci Egyetemen jelenleg 47 duális szak érhető el 267 vállalati partnernél, amelyek mintegy 1400 diákot tudnak fogadni. Egy egyetemnek nem lehet nagyobb célja annál, mint hogy meghatározó tudásközpontként szolgálja a régiót, szakembereket képezzen a helyi vállalkozások, intézmények, szervezetek számára, ahogyan azt a Miskolci Egyetem is teszi – mondta Horváth Zita rektor a KarrierFesztet megnyitó beszédében. 

Leszögezte, a képzési programok kialakításánál partnernek tekintik a vállalatokat és felhasználják észrevételeiket, figyelembe veszik szempontjaikat, igényeiket. Így tudnak jól együttműködni és piacképes végzettségeket adni a hallgatóknak. Az egyetem nyolc karán, mintegy háromszáz szakon folyik az oktatási, kutatási munka, ezért szinte bármely kérdésben támogatást tudnak adni a hozzájuk forduló vállalkozásoknak, szervezeteknek. 
A rektor reményét fejezte ki, hogy a cégekkel együttműködve tenni tudnak azért, hogy ez a régió biztosítani tudja a fenntartható fejlődést, helyben tudják tartani az értelmiséget és a képzett munkaerőt.  

Karrierfeszt a Miskolci Egyetemen – Osztie Tibor képgalériája

A megnyitóünnepség lehetőséget adott arra is, hogy az egyetem két kiemelkedő partnerét díjazzák. A 2010-ben alapított, „A Miskolci Egyetemen végzettek foglalkoztatásáért” elnevezésű díjat minden évben az állásbörze keretében adják át annak a vállalati partnernek, amelyet az egyetem szenátusa választ ki. 2024-ben a Spinto Hungária Kft. kapta az elismerést, amelyet Pócs János, a vállalat ügyvezető igazgatója vett át Horváth Zita rektortól. 

Pócs János elmondta, a Spinto az átlagosnál nagyobb méretű öntészeti szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozik miskolci telephelyükön. A teljesítményük javulásában jelentős szerepet játszott a kutatási-fejlesztési és duális képzési együttműködésük a Miskolci Egyetemmel, amelyet terveik szerint a jövőben bővíteni szeretnének. 

A Miskolci Egyetem állásbörzéinek történetében 2024-ben először adtak át „Veterán kiállító” díjat. Az elismerést a MOL Nyrt., Magyarország vezető szénhidrogénipari vállalatának ítélte oda az egyetem vezetése. Mint elmondták, a nemzetközi szinten elismert társaságot több évtizedes kapcsolat fűzi a Miskolci Egyetemhez. A cég kiemelten támogatja a tudományos utánpótlásnevelést és a szakemberképzést, amely tevékenységért 2014-ben és 2020-ban is elnyerték már az egyetem elismerését. A MOL a Miskolci Egyetem stratégiai partnere. A műszaki karok széles körben működnek együtt a vegyipari és petrolkémia, a hulladékkezelési technológiák, az anyagtudományok, a műszaki földtudományok, a polimertechnológia és a kohászat területén. 

A partnerség fontosságát emelte ki a díj átvételét követően a vállalat szakmai oktatási vezető szakértője Poórné Aranyosi Amália, aki úgy fogalmazott: „Utánpótlásunk fő bázisaként tekintünk a Miskolci Egyetemre, amely mindig kikéri a véleményünket arról, merre halad az iparág, és ahhoz igazítva közösen fejlesztjük a szakemberképzést.”

A KarrierFeszten a Miskolc Holding Zrt. is standdal volt jelen. Koren-Fehérvári Vivien, a holding HR Csoportjának toborzás, kiválasztási munkatársa szerint, a vállalatcsoportnál számos lehetőség van az elhelyezkedésre, akár már az állásbörzén is, de gyakorlatilag az év teljes időszakában is, hiszen nagyon sok tagvállalat - jelenleg nyolc - alkotja a Miskolc Holdingot, amelyeknél szinte mindig van szabad, betölthető pozíció. 

- Azért jöttünk el az állásbörzére, mert úgy gondoljuk, itt lehetőségünk van alkalmas jelölteket találni a különböző, betöltetlen munkahelyeinkre. Nagyon széles nálunk a paletta, sok fiatal érdeklődik a különböző területek iránt, mint például a logisztika, a marketing vagy a gazdasági munkakörök. Azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az igény a gyakornoki programokra is, ez iránt sokan érdeklődnek, és a mi célunk is az, hogy egyre több fiatalt vonjunk be már gyakornokként a holding tagvállalataihoz, akikből később főállású munkatársak lehetnek – tájékoztatott a HR szakember.  

Kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg leginkább a fizikai munka területén vannak betölthető állások a tagvállalatoknál. A jó kőművesektől, a festőkön át az ács- állványozókig. Megerősítette, nagyon nehéz a munkaerőpiacon jó szakembereket, szakmunkásokat találni, belőlük sokszor van hiány. Hangsúlyozta, természetesen szellemi munkát végzőkre is szükségük van, akiknél a végzettség mellett leginkább a tapasztalat számít. Ezért a teljesen pályakezdők ugyan nincsenek kizárva a keresésből, de előnyben vannak azok, akik már dolgoznak és van tapasztalatuk adott területen. 
Koren-Fehérvári Vivien azonban mindenkit bíztat, aki a Miskolc Holdingnál szeretne dolgozni, mivel a nyolc tagvállalatnál rendkívül sokféle munkaerőigény merül fel, számtalan különböző pozícióra. Most például örülnének egy jó csőhálózatszerelőnek vagy egy állatkerti állatgondozónak. 

Álláskeresőket, érdeklődőket is megkérdeztünk, milyennek látják az elhelyezkedési esélyeiket az egyetem után, mit tartanának jó ajánlatnak a maguk számára. 

Az Állam- és Jogtudományi karra járó Siladi Barbara azt mondta, számára a jó fizetés mellett a munkahelyi körülmények a fontosak, talán fontosabbak a pénznél. Ő olyan munkahelyre szeretne nap, mint nap bejárni, ahol látszik az embereken, hogy boldogok. Szeretne jogi vonalon dolgozni, mint ügyvéd, ezért választotta a jogot. Az állásbörzén ilyen jellegű ajánlattal nem találkozott, de mivel nem végzős, van még idő megkeresni a jövendő munkaadót. 
- Az elfogadható kezdő fizetés összegén még nem gondolkodtam, hiszen korai még, persze mérvadó lesz ez is. Meg az, hogy milyenek a körülmények, a munkatársak, a legfontosabb, hogy boldoggá tegye őket a munkájuk, örömmel dolgozzanak. Ilyen hangulatban szeretnék én is dolgozni – közölte. 
Barbarától nem állna távol az otthonról végezhető – home office – munka, akár saját vállalkozásban is. Erre ügyvédként jó esélye lesz.

Tasnádi Bence mechatronikai mérnöknek készül és éppen duális gyakorlaton van a Bosch-nál, ahol motorhűtő ventillátorok gyártását tanulmányozza. Megosztotta, a tapasztalatai eddig nagyon jók, külön előnynek tartja, hogy az egyetemi tanulmányok mellett „beleláthat” egy gyár működésébe is. 

- Ez azt jelenti, hogy napi szinten látom, illetve megtapasztalhatom a gyakorlaton azt, hogy miként gyártunk, hogyan gyártunk és mik a feltételei a gyártásnak – mondta Bence, aki szerint az egyetem és a munkaadók is nagyon rugalmasak, mindenben segítenek. A pontos elvárásai még nem álltak össze a jövőbeli munkaadójával kapcsolatban, de azt elvárja, hogy legyenek jók a munkakörülmények, lehessen előre lépni a cégnél és kezdő fizetésnek örülne bruttó hatszázezer forintnak. 

A 28. KarrierFesztre számos újítást és vonzó programot tervezett az egyetem: a hagyományos állásvásárt a munkaerőpiaci versenyképesség növelését célzó rendezvények, a duális és vállalati partnerek együttműködésére építő gyakorlatorientált képzések és duális workshopok egészítették ki. A legfontosabb cél a bemutatkozáson és kapcsolatépítésen túl az volt, hogy a munkaerőtoborzási esemény lehetőségeket kínáljon akár konkrét állásajánlatok megszerzésére is. A munkát keresők személyesen találkozhattak a cégek képviselőivel, közvetlenül jelentkezhettek állásokra, és értékes tippeket kaphattak a sikeres karrierépítéshez. 
A rendezők az állásbörzén kívül karrieres kvízjátékokkal, közösségi és partijátékokkal, valamint beltéri sportlehetőségekkel is készültek, hogy azok is élvezhessék a rendezvényt, akik éppen nem állást kerestek, hanem csak egy kis fesztiválhangulatra vágytak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!