Ugrás a tartalomra

Közelebb a célhoz, mint a kiindulóponthoz: pénteken már Pest vármegyében a Tudásmenet

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. január 05. csütörtök 18:32
Száznyolcvan kilométer, néha több – a közoktatás változásáért gyalogolnak azok a pedagógusmozgalmak és -szakszervezetek, akik a Miskolc és Budapest közti táv megtételére szánták el magukat újév másnapján.
Fotók a PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldaláról

Mint arról beszámoltunk: a január 2-án, hétfőn a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól indult Tudásmenetet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom hirdette meg az év végén, melyhez aztán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozott.

A változást sürgető pedagógusok hétfőn Bükkábrányig, kedden Kerecsendig gyalogoltak, majd szerdán Gyöngyösre is megérkeztek. Csütörtökön Hatvan volt a kijelölt célállomás, ahonnan Gödöllőn keresztül szombaton „befutnak” majd a fővárosba.

A hatnapos akció konkrét célja egyrészt, hogy a résztvevők szombatra a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig önerőből jussanak el. Másrészt pedig, hogy az eseménnyel felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára, ezért molinóik cipelésén túl délutánonként fórumokat is tartanak, amiken helyi kollégáikkal és a velük szolidaritást vállalókkal elegyednek beszélgetésbe.

A tanárok, a diákok és a szülők Miskolcon is régóta tiltakoznak, amiért a kormány nem veszi figyelembe kilencpontos követelésüket. Miután a hermanosok a vidéki tiltakozások egyik legmarkánsabb hangjának számítanak, szimbolikus erőt sugározhat, hogy azon fővárosi középiskola elé járulnak ily módon, ahonnan polgári engedetlenségük okán az elsők között bocsátottak el tanárokat még szeptember végén.

A Miskolc Televízió híradójának, a Miskolc Mának nyilatkozó Szűcs Tamás szerint a feléjük irányuló pozitív fogadtatás is azt mutatja, hogy az emberek vidéken is határozott változást szeretnének a közoktatásban. Mint azt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja és regionális ügyvivője megjegyezte: olyan mennyiségben kapnak a helyiektől élelmet, hogy vásárolniuk szinte nem is kellett ebben a pár napban. Ugyanakkor – jegyezte meg – hiába támogatják őket rengetegen, ha mindeközben bőven akadnak, akik félnek színt vallani és melléjük állni. Márpedig – folytatta –, ha elegen mernének ellentmondani, akkor azzal egy idő után a hatalom sem tudna mit kezdeni.

A menetbe bárhol be lehet csatlakozni rövidebb távokra is. A közös gyaloglás mindennap reggel 7:30-kor indul az adott városból.

Szűcs Tamás – aki térdfájdalmai dacára arra törekszik, hogy saját lábán teljesítse a távot – megkeresésünkre végezetül aláhúzta: akciójukkal éppen ezért azt igyekeznek a nyilvánosságnak üzenni, hogy áldozathozatal nélkül nem érhetőek el valódi és tartós eredmények. A miskolci pedagógus egyúttal kérte az ügy iránt elkötelezetteket, kövessék útjukat közösségi oldalukon, ahol a szombati zárórendezvényről is tájékoztatják majd az érdeklődőket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!