Ugrás a tartalomra

Középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában a Herman Ottó Múzeum munkatársai

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. december 09. péntek 11:02
A temető több mint száz sírból állt, és többnyire nőket, illetve gyermekeket temettek el ide.
Fotók: Herman Ottó Múzeum

Középkori, 11. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a bükkábrányi lignitbánya területén a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei - közölte az intézmény pénteken.

A nagyjából kéthektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt ősszel. A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak. Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy kétszáz méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében. Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból, edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat - áll a közleményben.

Ahogyan írták, a terület közepén lévő középkori temető több mint száz sírból állt, és az eltemetett emberek többsége nő, illetve gyermek volt. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S-végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. A szakértők azt feltételezik egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni.

RégészetA közleményben úgy fogalmaznak, a római császárkor időszakából előkerült egy magányos szarmata férfi sírja, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.
    
A Herman Ottó Múzeum munkatársai már találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben hétmillió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig hatezer éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!