Ugrás a tartalomra

A közlekedés és a versenysport kapcsolatával ismerkedtek a diákok a pályaorientációs napon a Jókaiban

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 04. péntek 14:32
Pályaorientációs napot rendezett pénteken a Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda, amelynek tematikája idén a közlekedés és a versenysport kapcsolata volt.
A közlekedés és a sport kapcsolatával ismerkedtek a Jókais diákok. Fotó: Mocsári László

Az intézmény főigazgatója, Gólya Zoltán lapunknak elmondta, három előadót hívtak meg, hogy bemutassák a maguk sportágát és annak kapcsolatát a közlekedéssel, ők az iskola aulájában, közel ötszáz tanuló előtt beszéltek a speciális járműveikről. 

A szorosan vett pályaorientációs program előtt imádsággal emlékeztek meg az 1849 október hatodikán kivégzett aradi tizenháromról. A főigazgatótól megtudtuk, hogy nem szándékoztak keverni egyik programot a másikkal, de egyszerűen annyi esemény jön sorban az iskola életében, hogy kénytelenek voltak egyszerre több dologgal is foglalkozni. Elárulta, ezen a napon még próbák is lesznek, mert jövő héten kedden gálát rendeznek a Művészetek Házában az iskola alapításának negyvenedik évfordulója alkalmából, arra is készülniük kell. 
A pályaorientációs nappal kapcsolatban kiemelte, olyan előadókat hívtak meg, akik bemutatják az emberi erővel, a természet erejével, vagyis széllel meghajtott, valamint a géppel, motorral működő közlekedési eszközeiket és azok versenyzésre átalakított vagy arra gyártott típusait a gyerekeknek. Így azok láthatják, hogyan lesz egy hétköznapi járműből versenyzésre alkalmas eszköz. 

- Az volt a koncepcióm, hogy ebben az évben a pályaorientációt és a sportot kössük össze, és olyan sportolókat hívjunk meg, akik eredményesek a maguk sportágában és hitelesen tudnak arról beszélni, hogy milyen nehézségek, milyen sikerélmények érték őket a sportáguk gyakorlása közben. Így esett a választásunk a Mályi Justitia Vitorlás Sportegyesület (VSE) vezetőségi tagjára Misley Józsefre, aki a vitorlázás szépségeire hívja fel a gyerekek figyelmét, Mecser József segítségével. A diákok egy, az aulában kiállított valódi vitorlás hajót is megnézhetnek. Utána Pelikán János a Team United Shipping versenyzője, többszörös országúti kerékpáros magyar bajnok, a 2021-es Tour de Hongrie fehér trikósa - a legjobb magyarnak járó trikó -, valamint Szabó Adrienn a Team United Shipping másik versenyzője, és egyik többszörös bajnok diákunk, Mády Áron 5. A osztályos tanuló, aki diákolimpikon és első helyezett volt országúti kerékpározásban, 2024 XC bajnoka, engednek bepillantást a kerékpáros versenyzés világába, technikájába. Őket követi a harmadik előadó, Matavovszky Tamás amatőr rallye versenyző, akitől megtudhatják, hogyan lesz egy szériaautóból rallye versenyautó. Az eredményt két átépített Subaru Imprezával szemléltetik az iskolaudvaron – ismertette Gólya Zoltán. 

Hozzátette, sokféle sportág és sporteredmény koncentrálódik ezen a napon, amelyeket láthatnak a tanulók, reméli, hogy ez inspirálni fogja őket. A korábbi években is igyekeztek tematizálni a pályaorientációs napot, bemutatva egy-egy szakmát, hivatást. Volt többek között mérnök, jogász, tanár és lelkipásztor is, akik beszéltek a munkájukról a gyerekeknek. 

Misley József a Mályi Justitia Vitorlás Sportegyesület (VSE) vezetőségi tagja szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék a vitorlázást és a vármegyei lehetőségeket a vitorlázásra. Ez a szép sport nálunk is, a Mályi tavon is kipróbálható. Kérdésünkre elmondta, úgy látja népszerű a fiatalok körében a vitorlázás. Jó, hogy sikerült a Mályi tavon megtartani a vitorlázó egyesületet – kilenc egyesületből mára kettő maradt -, amelynek mintegy kéttucat különböző hajója áll az egyesületi tagok, családtagjaik vagy a bérlők rendelkezésére. Aki tag szeretne lenni, annak vagy már tudnia kell vitorlázni vagy részt kell vennie az általuk rendszeresen megszervezett vitorlástáborban, ahol megtanulják az alapokat. 

Pelikán János a Team United Shipping versenyzője arra mutatott rá, hogy a kerékpáros sport közel áll a gyerekekhez, hiszen a bicikli egy elérhető eszköz, szinte minden gyereknek van. Igaz, ezek még nem a drága versenygépek, de induláshoz megfelelnek, ezért egyszerű ezt a sportot elkezdeni. 
- Igazából csak gyorsabban kell hajtani a kerékpárt, mint a többiek és ennyi – mondja tréfásan. Véleménye szerint minden sportágnak meg van a maga szépsége, ennek az, hogy kint van az ember a természetben. Igaz, hóban, fagyban, esőben is, ezek nehézségek, de a jó levegő és a szabadság érzése kárpótol. 

- Edzeni ma már bent is lehet, elhoztam ide is egy speciális görgőt, amin egy biciklivel úgy lehet tekerni, mintha az úton lennénk, és az elmúlt tíz év egyik legnagyobb újítása egy rendszer, amely egy szobakerékpárhoz hasonló szerkezetből és egy virtuális valóságot generáló szoftverből áll. Ebbe a rendszerbe bárhonnan be lehet jelentkezni, és az ember lényegében valahol máshol tekerő, de valós társakkal tud versenyezni a virtuális pályán – ecsetelte a bajnok kerékpáros. 
Az iskola tanulóinak ezek a szerkezetek nagyon bejöttek, tágra nyílt szemekkel nézték, ahogy az említett görgőkön diáktársuk Mády Áron egyhelyben biciklizett, és ahogyan a szoftver mérte Pelikán János sebességét, a leadott wattokat vagy a pulzusszámát. 

Az esős időjárás nem kedvezett a program kinti részének, a két rallye Subaru megnézésének, de a gyerekeket Matavovszky Tamás amatőr rallye versenyző vetített előadása is elvarázsolta arról, hogyan lesz egy bolti szériaautóból versenyautó.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!