Ugrás a tartalomra

Közös feladatunk a fogyatékkal élőket segíteni

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 03. péntek 15:49
Absztrakt karácsonyfát állított pénteken a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely. A Városház téren található Széchenyi-szobor mellett elhelyezett installáció fogyatékossággal élők segédeszközeiből állt össze, közepén pedig világító szív található. Mindezzel az összefogást és a sztereotípiák elutasítását szimbolizálja.

December 3. 1992 óta a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Ennek megfelelően városunk több figyelemfelkeltő akciónak adott otthont pénteken.

Ezek egyike volt a „Tedd fel a szíved!” elnevezésű akció, amely során a résztvevők hivatalosan úgy avatták fel az említett szabadtéri alkotást, hogy szívekkel díszítették azt – amiket egyébként a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságának lakói készítettek el.

Képgalériánk az avatásról; Fotók: Juhász Ákos

A mű egyébként egyértelmű szimbolikát alkalmaz: fogyatékossággal élők segédeszközei adják a karácsonyfát megformázó külsőt – egyebek mellett kerekes székek, járóbotok, nagyítók – belül pedig egy világító szív helyezkedik el. Az üzenet az, hogy a látható külső, a fogyatékosság alatt egy ugyanolyan érző szív lakozik, mint bármelyik embertársnak.

Az avatáson Veres Pál polgármester azt emelte ki, hogy a társadalom fejlettségét mutatja az is, miként bánnak az emberek fogyatékossággal élő társaikkal. „A legapróbb gesztus is azt üzenheti, hogy teljes értékű emberként bánunk velük.” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy legfontosabb feladatunk segítséget nyújtani az akadályok leküzdésében.

Az önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a fogyatékkal élők ügyét felkaroló szervezetek működését. A Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely közel 20 éve dolgozik ezen, amely összefogással segíti a város fogyatékkal élő személyeit – részletezte egyebek mellett a városvezető.

Veres Pál

A felavatott installáció jól példázza ezt az együttműködést, hiszen a felhasznált segédeszközöket a szakmai műhely tagszervezetei gyűjtötték össze. Az alkotó Bakos Szél Kata képzőművész háláját fejezte ki, „amiért elkészíthettük és megfogalmazhattuk, hogy a legtöbbször csillogó és látványos szépség mégis mélyen, belül rejlik. Ha figyelmesek vagyunk és szeretettel fordulunk oda, akkor képes kibontakozni és megvilágítani az estéket.” – összegezte élményeit.

Bakos Szél Kata

Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napjának üzenetét foglalta össze. „A fogyatékos emberek megérdemlik, hogy felhívjuk a többségi társadalom figyelmét a mindennapi problémákra és természetesen az értékekre is.” – mondta, majd köszönetet mondott minden szereplőnek, aki részt vett az alkotás létrejöttében, az esemény megvalósulásában, illetve mindazoknak, akik napi szinten segítik a fogyatékossággal élőket.

Jakubinyi László

A Szimbiózis Alapítvány elnöke, Jakubinyi László arról beszélt, a segítő szakmának az a feladata, hogy megteremtse a megfelelő körülményeket a fogyatékkal élők számára. „Ezt csak önökkel együtt, közösen tehetjük meg” – szólította meg a jelenlévőket a záró gondolatokkal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!