Ugrás a tartalomra

Közösségi gyűlés: „Arra biztatnék mindenkit, hogy jöjjön bátran!”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 13. hétfő 16:33
A kezdeményezés hátteréről Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója beszélt lapunknak.
Fotó: illusztráció

Ezen a hétvégén lesz Miskolcon az első miskolci közösségi gyűlés. Az újdonságnak számító programot a DemNet Alapítvány és a Dialóg Egyesület a miskolci önkormányzattal együttműködésben hirdette meg. Tízezer miskolci kapott meghívást a gyűlésre, és a regisztrálók közül került ki az az ötven polgár, akik reprezentatív módon Miskolc teljes lakosságát leképezik. Ők fogalmazhatják meg véleményüket a két hétvégén át tartó rendezvénysorozaton, méghozzá a levegőminőséggel, hulladékégetéssel, klímavédelemmel kapcsolatban. A közösségi gyűlést szeptember 18-19-én és október 2-3-án tartják.

– Az előkészítő munka során, civilekkel, miskolci szakemberekkel, hónapokon át tartó egyeztetések keretében határoztuk meg, mi az az ügy, az a kérdés, amire a miskolci önkormányzatnak majd fókuszálnia kell az első itteni közösségi gyűlés kapcsán.

– Mi az, hogy közösségi gyűlés?

– A közösségi gyűlés a közösségről szól. A miskolci közösségi gyűlés esetében értelemszerűen a miskolci városlakókról. Arról, hogy milyennek szeretnénk látni a várost, hogyan élünk együtt, hogyan gondolkodunk együtt a közös ügyeinkről. A helyiek társadalmát reprezentáló félszáz résztvevő véleményét fogjuk meghallgatni: mit tegyen a miskolci önkormányzat azért, hogy jobb, élhetőbb, tisztább, egészségesebb városban éljünk, hogyan válaszoljon majd a klímaváltozás okozta kihívásokra, amik legjobban érintik a települést.

– Miért aktuális ez, nincs más hasonló fórum?

– Sokféle fórum létezik, ami alkalmat adhat a vélemények kifejtésére. Viszont egy közösségi gyűlés esetében, a reprezentativitásából adódóan, olyanokat is lesz alkalmunk elérni és megszólítani, akik egyébként sokkal kevésbé vesznek részt a közügyeinkben, akiket kevésbé van mód bevonni a közgondolkodásba. A gyűlésen a beszélgetéseket képzett szakemberek segítik. Kis csoportos beszélgetéseket fognak szervezni, biztosítva, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, minden gondolat meghallgatásra találjon, sikerüljön valamifajta kompromisszumos döntésre jutni. A közösségi gyűlés az „átlagpolgárokról” szól. Aki meghívást kapott, senki ne ijedjen meg, ne gondoljon arra, hogy itt valami különleges szakértelemre vagy tudásra van szükség! Hogy ő esetleg nem ért a klímaváltozáshoz. Ez ne tántorítson el senkit! A közösségi gyűlés első hétvégéje nagy részében a résztvevők szakértőkkel fognak beszélgetni a témáról, rövid előadásokat hallgatnak meg, egymással is megvitatják a hallottakat, értelmezik; az első hétvége tehát „a tanulásról” fog szólni, ismerkedésről a témával. És majd az ismeretek birtokában tudjanak döntést hozni.

A miskolci önkormányzat partner ebben a kezdeményezésben. A városvezetés meg szeretné hallani a miskolciak szavát. Ez olyan fórum, ahol a polgárok javasolhatnak valamit a városvezetésnek: hogy mit cselekedjen, hogy zöldebb, egészségesebb, biztonságosabb Miskolcon élhessünk. A döntéshozó áll a párbeszéd egyik oldalán, egyik résztvevőjeként. A miskolci önkormányzat azt ígérte az egyeztetések során, hogy nyilvánosan reagálni fog a közösségi gyűlés javaslataira, és megpróbálja cselekvésre „lefordítani” ezeket.

A közösségi gyűlés további háttérinformációi a város oldalán olvashatók. A DemNet oldalán pedig a kiválasztás folyamata válik megérthetővé.

További hírek

Olvasnivaló