Ugrás a tartalomra

Közösségi gyűlés: hét javaslatban a miskolciak bölcsessége

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. október 15. péntek 14:27
Véget ért az első miskolci közösségi gyűlés, azonban a talán legizgalmasabb rész mégis most következik: a város teljes lakosságát arányosan leképező közel 50 ember a tanulás után összedugta fejét, majd megfogalmazott 7 javaslatot és véleményt az önkormányzat számára. A levegőminőség javítását célzó „csomag” tartalmát a városvezetés előzetes vállalása szerint figyelembe veszi majd Miskolc klímastratégiájának kialakítása során.

Ez a hét javaslat komoly munka után született meg, hiszen a reprezentatív módon, véletlenszerűen kiválasztott miskolciak a közösségi gyűlés első hétvégéjén szakmai előadásokat hallgattak meg és tárgyaltak ki, így első körben rálátást szereztek a témára. A folytatásban – miután elmélyültek a gondolatok – már a javaslatok megfogalmazásán dolgoztak.

Kibeszélték álláspontjaikat, megosztották egymással gondolataikat. Végül kompromisszumokat hoztak és a nap végére megnevezték azt a hét tételt, amelyek mentén szerintük élhetőbbé válhat Miskolc és annak levegője.

Szakmai kerekasztal a levegőminőségről a közösségi gyűlésen; Fotók: Juhász Ákos

A laikusok megvilágosodása

Ezeket és úgy általánosságban a tapasztalatokat Bördős Éva, a közösségi gyűlés szakmai lebonyolításáért felelős DemNet Alapítvány igazgatója osztotta meg portálunkkal. Kezdésként rögtön leszögezi, hogy a javaslatcsomag kellően átfogó és lényegre tapintó. Egyébként az alapítvány a miskolci Dialóg Egyesülettel közösen állítja össze belőlük az összegzést, amely majd a döntéshozók asztalára kerül, várhatóan október végén.

A megjelölt területek érintik a levegőt leginkább szennyező forrásokat és azokat a társadalmi problémákat is, amelyek néhol meghúzódnak a folyamatok mögött. Ez azt mutatja, hogy a résztvevő miskolciak hiába a téma laikusaként ültek be a közösségi gyűlésre, a szakmai előadások és a beszélgetések segítségével képbe kerültek annyira, hogy átlássák a problémát.

Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója

A közlekedés egy neuralgikus pont

A csomag részeként megfogalmazott hét javaslatból három a közlekedés levegőszennyező jellegét kezelné. Összességében mindhárom aspektus azt célozza, hogy a város közlekedése fenntartható irányba álljon: dinamikus és hatékony tömegközlekedés, a menetrend újragondolása, valamint kapjon elsőbbséget a közösségi közlekedés más járművekkel szemben. Továbbá nagyon fontos a miskolciak számára, hogy kiépüljön a megfelelő kerékpáros infrastruktúra. Ide értik mind a hálózatos összekapcsolást, a hosszabbítást és az állapotjavítást.

Egy másik fajsúlyos javaslat a zöldítési program erősítése a városban. Az a közösségi gyűlők elképzelése, hogy mindehhez aktív, tevékeny résztvevőként csatlakozzon a lakosság: közösségi kertekkel, paneltetők beültetésével és egyebekkel ők is ki tudják venni a részüket a folyamatból.

A tanácskozás során azt is felismerték, hogy az emberek nem kellően tájékozottak a levegőminőség témakörében, ezért javaslatot fogalmaztak meg a kommunikációs vonal erősítésére. „Anélkül, hogy tudnánk, mivel állunk szemben, sokkal nehezebb elkötelezni a társadalmat – összegzi a javaslatot Bördős Éva.

Az energiagazdálkodásra is kitértek

Az energetikai korszerűsítésekre irányuló beruházásokat ösztönöznie kellene az önkormányzatnak – vélik a miskolciak. Emellett kitértek az energiaszegénység kérdésére is. Összetett témáról van szó, hiszen alapvetően egy társadalmi problémával kell ebben az esetben szembenézni, amely egyik velejárója a levegőszennyezés.

A konkrét javaslat az lett, hogy az önkormányzat indítson kályhacsere-mintaprogramot az energiaszegénységben élők számára, a város valamely konkrét területén. A projektnek lényegi eleme lenne a helyes tüzeléstechnika oktatása. A vízióba az is beletartozik, hogy csatlakozik hozzá a HungAIRy-kezdeményezés, amely a levegőminőség javítását tűzte zászlajára – egyebek mellett a környezettudatos minták terjesztésével.

„Az emberek bölcsek” – összegzi a javaslatcsomagot a DemNet Alapítvány igazgatója. Ezzel arra utal, hogy a miskolci társadalom minden rétege képviselte magát a reprezentatív, véletlenszerű kiválasztásnak köszönhetően, ők pedig előremutató, hosszútávra tervező gondolatokat fogalmaztak meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!