Ugrás a tartalomra

A közösségi közlekedés szakmai lehetőségeit ismerték meg a diákok

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 28. csütörtök 15:17
Aszalóról érkezett az a tucatnyi nyolcadik osztályos tanuló, akik a Tanítsunk Magyarországért program keretében vettek részt csütörtökön, az MVK Zrt. telephelyének bejárásán.
Fotók: Juhász Ákos

A Tanítsunk Magyarországért programot 2018. december 5-én, az Önkéntesség Világnapján indították útjára. A program célja kettős: egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez, másrészt pedig a kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról szól. A mentorok feladata, hogy megmutassák a gyerekeknek a településen túli világ lehetőségeit, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. 

A kezdeti évben, 2019-ben a Miskolci egyetem az elsők között csatlakozott. 2023-ban huszonegy egyetemen és több mint száz általános iskolában volt jelen a program. Így több ezer általános iskolás diák részesülhet kortárs mentorálásban. Az egyetemisták a közreműködő általános iskolák egyikében meghatározott számú 6-7-8. osztályos diákkal kezdik meg a közös munkát, a közös élményszerzést. Egy hallgató átlagosan 4-5 diákot vesz a szárnyai alá, és segít nekik abban, hogy sikerrel fejezzék be az általános iskolát, valamint tovább folytassák tanulmányaikat a középfokú oktatásban. 
 

A Tanítsunk Magyarországért program keretében keresték meg a közlekedési vállalatot, hogy mutassák meg az MVK Zrt. telephelyét a fiataloknak. A felkérésre nyitottak voltak és örömmel vették – mondta Gadnai Bodnár Éva, az MVK Zrt. operatív igazgatója. A feladat nem új számukra, hiszen máskor is szoktak céglátogatást szervezni diákoknak, elsősorban pályaorientációs céllal. Ilyenkor megmutatják a társaság működését, sajátosságait, a szakterületeteket. Ezúttal a diszpécserközpontot, vagyis a forgalomirányítást, majd szervízbázist, az autóbusz-, illetve a villamosjavító üzemeket is megtekintették az aszalói iskolások. 

Máskor, amikor nyílt napot tartanak, kisebb gyermekeket is fogadnak, de természetesen nekik más – játékosabb - formában mutatják be a járműveket. Például beülhetnek a vezetőfülkébe, csengethetnek vagy dudálhatnak, illetve próbajegyet is érvényesíthetnek. Beavatják őket abba, hogyan lehet jól, helyesen használni a közösségi közlekedést – tette hozzá az operatív igazgató. Ez alkalommal azonban abban reménykednek, hogy meg tudnak nyerni egy-két diákot a jövő menetirányítójának vagy autóbuszvezetőjének, esetleg villamosvezetőjének. 

Juhász Ákos képgalériája

Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű általános iskolás gyermekeket segítenek. Élménypedagógiával, mentorálással próbálják elérni a lemorzsolódás csökkentését – mondta Kovács Botond Álmos senior mentor, (Miskolci Egyetem). Olyan szakmákat mutatnak meg nekik, amelyekben van jövő, amelyekkel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, láthatják, hogy van értelme tanulni.

Azért választották az MVK Zrt.-t, mert itt több szakterületet is megnézhetnek a tanulók egy cégen belül. Továbbá a városi közlekedéssel is alaposabban megismerkedhetnek. A tanulók a tavaszi szünet első napján a szabad idejüket áldozták arra, hogy részt vegyenek ezen a programon, három mentor kísérte el őket a Miskolci Egyetemről. 

Nagyon tetszett a céglátogatás, érdekességeket látott és hallott. Eddig nem igazán gondolt arra, hogy buszsofőr lesz, de még az is lehet – vélekedett Horváth Brendon Csaba. Az első állomás a diszpécserszoba volt, ahol még az alkoholszondát is kipróbálhatták – jegyezte meg Hufnáger Sára Bernadett. Azt is elárulta, hogy gyakran közlekedik busszal, de eddig nem tudta, hogy a forgalomirányítás ilyen formában történik egy autóbuszállomáson. 

Bár eredetileg nem szerepelt a programban, végül a csarnokban pihenő adventi villamost is megnézhették a gyerekek kívül-belül, ami igazán rendhagyó élmény volt számukra március végén, a nagypéntek előtti napon. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!