Ugrás a tartalomra

Közösségi tervezés mentén újulhatna meg a Szinva környéke

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 22. kedd 18:58
A városvezetés azt szeretné, hogy a Miskolcot kettészelő Szinva patak elnyerje méltó turisztikai, városképi és az állampolgárok számára hasznos funkcióját. A tervek szerint ennek a mikéntjébe az emberek is beleszólhatnak majd.

Szerdán bejárás során gondolkodtak a városvezetők arról, hogy milyen lehetőségeket rejthet magában a Szinva patak. Veres Pál polgármester felidézte, hogy a „Nagy Miskolc” programnak részei azok a komplex tervek, amelyek mentén a város szeretné hasznosítani a patakot és annak partszakaszát.

„Azt gondolom, hihetetlen értékünk, hogy a városon keresztülfolyik egy patak, amit nagyon szeretünk” – mondta a polgármester, majd hozzátette, az Avassal együtt fontos elemei lehetnek Miskolc turisztikai és városhangulati fejlesztésének.

Fotók: Horváth Csongor

„A Szinva maga Miskolc” – vette át a szót Szunyogh László városi főépítész arra utalva, hogy a víz városrészeket köt össze. Felidézte, hogy a település létrejötte szempontjából is fontos tényező volt a Szinva, ami később szennyezett lett, mára azonban megtisztult. A korábbi évtizedekben felmerült már, hogy zöld folyosó lehetne a patak mentén, azonban ezt nem követte tett.

A Szinva terasz, illetve a II. János Pál pápa tér Diósgyőrben jó példái annak, hogyan épülhet be szorosabban a patak a város életébe – idézte fel.

„Főépítészként úgy kell erre a kérdésre gondolnom: miként tudjuk megteremteni a városlakók számára a lehetőséget, hogy használják a Szinvát, a teljes hosszán, az ökológiai eredményeinek károsítása nélkül” – összegezte.

Az elhangzottakhoz csatlakozva Varga László, a megye 2-es egyéni választókerület közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje ugyancsak kiemelte a Szinva fontosságát, majd hozzátette, hogy megállapodtak annak „valódi, érdemi zöld folyosóvá alakításáról”.

„Azt szeretnénk, hogy a következő időszak fejlesztési forrásaiból beruházások valósuljanak meg” – mondta.

Egyetértett azzal, hogy közelebb kell hozni a patakot az emberekhez, a város szervesebb részévé kell tenni azt: „legyen több teraszunk és a miskolciak vegyék birtokba a zöld folyosót” – zárta gondolatait.

Szilágyi Szabolcs, a megye 1-es egyéni választókerület közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje hozzátette, nem csupán szeretnék közelebb hozni a Szinvát az emberekhez, de ennek a tervezésébe be is vonnák a miskolciakat.

„Közösségi tervezést akarunk megvalósítani. Nem hisszük, hogy mi tudjuk a legjobban, hogyan lenne a legmegfelelőbb a miskolciak számára - a városlakók ötletei mentén próbáljuk majd kivitelezni a zöld folyosót” – utalt arra, hogy egy közösségi tervezés során igyekeznének megismerni és figyelembe venni a lehető legtöbb álláspontot, hogy a miskolciak tényleg magukénak érezhessék a fejlesztést.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!