Ugrás a tartalomra

A külcsín döntött – díjazták az év legszebb köteteit 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. június 08. csütörtök 14:09
A belbecs helyett ezúttal a külcsín alapján ítéltettek meg a vármegye kiadványai. 
Fotók: Juhász Ákos

A 94. Ünnepi Könyvhét alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár idén is meghirdette a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elnevezésű versenyét.  A felhívásra vármegyebeli kiadó által, az előző két évben megjelentetett vagy itt működő grafikai stúdióban készült, ISBN-számmal ellátott művel lehetett jelentkezni. Az úgynevezett „kiadóvállalatok” mellett önkormányzatok, intézmények és magánszemélyek kiadásában megjelent kötetek is jelentkezését is várták.  

Az idei versenyre 14 kiadó 28 kötetét nevezték. Az ünnepélyes eredményhirdetésre csütörtökön délelőtt, a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok miskolci megnyitója előtt, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében került sor. Az elismerések odaítéléséről ezúttal is a szervezők által felkért zsűri döntött. A verseny tradícióinak megfelelően, a bírálók a könyvek tartalmát nem – csak a külsőt, a megjelenés minőségét értékelték. Most sem maradt el a közönségszavazás: a pályázatra beérkezett kiadványokat a könyvhetet megelőzően a könyvtár központi épületben kiállították, ez alapján dönthetett a közönség arról, melyiket tartja a legigényesebbnek.

- A mai világban a papír alapú könyv sokak szerint kiveszőben van. Mi, itt a könyvtárban nem gondoljuk így. Ma már nagyon sokféle eszközön lehet olvasni, de mégiscsak van valami különleges a papír alapú könyvben: az egy műalkotás. Az a közel harminc kiadvány, amit az idei versenyre neveztek, mind méltón szolgálja azt az elköteleződést, amely a könyves szakma egyik legfontosabb feladata, hogy az olvasók kezébe szebbnél szebb köteteket adjon – fogalmazott Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója.

2023-ban a versenyt Kovács Gréta Pávatoll című, magánkiadásban megjelent verseskötete nyerte meg. Második helyen a Herman Ottó Múzeum Jószai Zsolt című albuma, míg a bronzérmes pozícióban Darázs Richárd Elveszettnek hitt mesék Fényesvölgyből című, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület által kiadott, Török Eszter rajzaival illusztrált mesekönyve végzett. A közönségdíjat a könyvtár olvasói Bózsó Gyula Az erdő finom című kötetének ítélték oda. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!