Ugrás a tartalomra

A külföldiek körében is egyre népszerűbb Miskolc

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2023. augusztus 03. csütörtök 18:00
Az észak-magyarországi régió második legkedveltebb úticélja Miskolctapolca 2023 nyarán, de országos kitekintésben is ott van a legnépszerűbbek között a városrész. A turisztikai szakemberek szerint a sokszínű turisztikai kínálat és a népszerű látnivalók miatt érkeznek látogatók Miskolcra - idén feltűnő, hogy külföldről is egyre többen.
Strandok éjszakája a Miskolctapolca Barlangfürdőben. Éjjel-nappal, télen-nyáron kedvelt a turisták körében is. | Mocsári László képgalériája

Barlangfürdő, Zsófia kilátó, Lillafüredi vízesés, Herman Ottó Múzeum, miskolctapolcai őspark, állatkert, Horváth-tető, belváros – csak néhány helyszín, amit szívesen keresnek fel a Miskolcra érkező turisták. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Miskolc volt a 12. legnépszerűbb vidéki úti cél 2022-ben - ha csak a belföldi turizmust nézzük azonban, akkor a 8. helyet szerezte meg a vármegyeszékhely a vendégforgalmat tekintve.

A szakemberek azt mondják, hogy Miskolc népszerű látnivalói, sokszínű turisztikai kínálata miatt kedvelt úticél. Olyan ismert és jelentős vendégforgalommal rendelkező településeket tudott megelőzni, mint Győr, Nyíregyháza, Sopron vagy éppen Pécs.

Az adatok szerint a legtöbben továbbra is belföldről érkeznek, de új tendenciák is felfedezhetők. Orosz Eszter, a MIDMAR Kft. ügyvezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, idén is Budapestről és környékéről jönnek a legtöbben hozzánk, de Miskolc "nagyon népszerű" az észak-magyarországi régióból érkezők körében is. Az Alföldről szintén jelentős számú látogatója van a borsodi vármegyeszékhelynek, és érdekes módon a dunántúliak körében is egyre népszerűbb Miskolc.

Egyre több külföldi értékeli Miskolc szépségeit. | Mocsári László képgalériája

- Ami változás idén, hogy sokkal több külföldi vendéggel - főként lengyelekkel, szlovákokkal, csehekkel, németekkel, de például izraeliekkel is - találkoztunk idén. A Tourinform Irodába csak júliusban 34 különböző országból tértek be vendégek - emelte ki.

Az ügyvezető hozzátette, Miskolc a vendégforgalmat tekintve évről évre előkelő helyezéseket ér el, így bíznak benne, hogy 2023 is egy sikeres év lesz.

Nos, úgy tűnik, a remények valósággá válhatnak. A szállás.hu legfrissebb adatai alapján ugyanis Miskolctapolca ott van a legnépszerűbb magyar úticélok között (az adatok valószínűleg még jobbak lennének, ha Miskolcot és Miskolctapolcát együtt kezelné a magyar szállásközvetítő portál - a szerk.).

Csak hogy egy picit kitekintsünk: azt írják július végén megjelent cikkükben, hogy vegyesek a tapasztalatok idén nyáron a belföldi turizmusban a foglalási adatok szerint. Visegrádon például közel 10 százalékkal nőtt a nyárra szóló foglalások száma tavalyhoz képest. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél a vakáció idején a magyarok körében. A portál adatai szerint azonban az eddig beérkező nyári foglalások 19 százalékkal maradnak el a tavalyihoz képest, és jelenleg 5 százalékkal a 2019-es nyári szint alatt állnak.

Miskolctapolca azonban így is a legjobbak között van 2023 nyarán. Ha csak az észak-magyarországi úticélokat nézzük, akkor Eger mögött a második legnépszerűbb desztináció, megelőzve például Egerszalókot, Szilvásváradot és Bogácsot. A top belföldi turisztikai attrakciók között pedig megtaláljuk a Miskolctapolca Barlangfürdőt. A Maiutazas.hu és a Szallasguru.hu ajánlatainak értékesítése alapján a top belföldi települések között Miskolctapolca a harmadik Demjén és Gyula mögött idén nyáron.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!