Ugrás a tartalomra

Különleges kelengyecsomaggal támogatják a rászoruló anyákat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 04. csütörtök 17:42
A csomag jelenleg 22 termékből áll és az életkezdéshez minden szükséges kelengye megtalálható benne.
Huber Katalin és Varga Andrea. Fotó: Juhász Ákos


Miskolcra is jutott azokból az országban egyedülálló babamama kelengyecsomagokból, melyeket a Megyei Jogú Városok Szövetségének segítségével oszt szét a több mint 14 éve működő babamamatudakozo.hu. Miskolcon három nehéz helyzetbe került leendő édesanyának adták át a különleges csomagot csütörtökön. 

Huber Katalin, a portál tulajdonosa elmondta, babamamatudakozo.hu küldetése a kezdetek óta, hogy minden újszülött gyermek megérdemli az élet biztonságos és támogatott kezdetét, és minden szülőnek joga van ahhoz, hogy gondoskodhasson a csecsemőjéről.

Ennek szellemében tavaly az Anyák az Anyákért Alapítvány segítségével szerveztek adománygyűjtést az újszülött gyermekkel magára hagyott édesanyákért. Az akció sikerrel zárult: több mint kétmillió forintot sikerült támogatásként összegyűjteni, ebből az összegből finanszírozzák a megyei jogú városok rászorulóinak eljuttatott csomagokat. 


- Magyarországon jelenleg minden 10. újszülött gyermek megy úgy haza a kórházból, hogy születés után otthon nem várja apuka. Szeretnék ezeket az Édesanyákat bátorítani, hogy egy gyermeket egyedül vállalni nem szégyen, és igenis legyenek büszkék magukra, hogy megpróbálnak helytállni ebben a csodálatos, ámde embert próbáló időszakban. Részükre szeretnénk eljuttatni ezeket asz óriási baba-mama kelengyecsomagokat, amivel egyébként most már több mint két éve segítjük a rászoruló családokat önkormányzatokkal közösen. A csomag jelenleg 22 termékből áll és az életkezdéshez minden szükséges kelengye megtalálható benne a D-vitamintól kezdve a babatakarón át a matracig – mondta.

Elsőként a világon 85 évvel ezelőtt a finn kisbabák kaptak egy kartondobozt az államtól. Ez egyfajta kelengyecsomag és óriási segítség is volt akkoriban a háborúk ideje alatt. Mára már Finnországban a gyermekek közötti egyenlőség és az anyává válás jelképe lett. Huber Katalin hozzátette, az akcióval ennek szeretnének itthon is hagyományt teremteni.


Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, amihez Miskolc örömmel csatlakozott. „Jelzés ez valamennyi kismama számára, hogy a város mellettük van és segíteni szeretne nekik. Tudatában vagyunk annak, milyen nehéz lelkileg és anyagilag megélni egy kismamának azt, ha egyedül marad a gyermekével születés után, ezért nagyon fontos dolognak tartjuk azt, hogy ma ez a három kismama megkaphatta ezt a kelengyecsomagot. Bízom benne, hogy a továbbiakban is tudunk majd segíteni a rászorulóknak ezen a módon - mondta az alpolgármester, aki kiemelte azt is: már megkezdődtek az egyeztetések arról, hogyan tudnak Miskolc városa csatlakozni a programhoz. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!